Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Brand op Marken geblust: twee monumentale woningen onbewoonbaar

31 mei 2019, 10.18 uur · Aangepast 31 mei 2019, 16.37 uur

De grote brand die vanochtend op Marken uitbrak, is geblust. Twee houten monumentale panden zijn zo zwaar getroffen dat ze onbewoonbaar zijn verklaard, een derde woning heeft rook- en waterschade opgelopen.

Dat laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland telefonisch aan NH Nieuws weten. Alle waarschuwingen die er eerder uit gingen, zijn daarom ingetrokken. 

Lees ook: Bewoonster vreest voor afbranden 'toeristische trekpleister': "Zou zonde zijn"

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Zo'n twintig personen worden opgevangen in hotel-restaurant Hof van Marken. Behalve om bewoners van de drie getroffen woningen, gaat het ook om familieleden, meldt de woordvoerder. Burgemeester Luzette Kroon van Waterland heeft de gedupeerden daar inmiddels gesproken en haar medeleven betuigd.

Rookontwikkeling
De brand brak vanochtend rond 10.30 uur uit. Aanvankelijk leek het om één woning te gaan, maar kort na het middaguur meldde de Veiligheidsregio dat het om twee woningen ging. Alle aanwezigen konden de woningen bijtijds verlaten, maar vanwege de hevige rookontwikkeling werd omwonenden geadviseerd ramen te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen.  

Jason Doorson van de veiligheidsregio over de brand op Marken - NH Nieuws

Om de brand snel te bestrijden, werd van twee kanten water aangevoerd. De brandweer kon voorkomen dat de vlammen naar een derde woning oversloegen. Rond 13.30 uur was de brand niet meer uitslaand, maar nog niet onder controle. Uiteindelijk werd het sein brand meester rond 15.00 uur gegeven. 

NH Nieuws sprak met een aantal buurtbewoners: 

190531N_0001_BRAND_MARKEN_voxs - NH NieuwsOver de oorzaak van de brand bestaat nog veel onduidelijkheid, al liet een woordvoerder van de Veiligheidsregio vanochtend al wel weten dat de brand tijdens werkzaamheden is 'ontstaan in een muur'. 

Geschiedenis
Los van het persoonlijke leed dat de brand heeft aangericht, vindt een buurtbewoonster het 'zonde' dat de 'toeristische trekpleister' zo zwaar getroffen is. "Het is een mooi eiland met veel geschiedenis. Het zou heel erg zijn als er iets mee gebeurt, want het brengt altijd veel mensen", vertelt Simone, die bij het zien van de eerste vlammen al voorspelde dat het een uitslaande brand zou worden. "Vanwege het hout is die kans erg groot. Heel gevaarlijk. En vreselijk zonde." 

Mensen met vragen kunnen terecht bij de gemeente Waterland, laat de Veiligheidsregio weten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!