Ga naar Content

Remy en zijn vrienden: vrijwilligers waken over de ringstaartmaki's.

Zonder de groep vrijwilligers zouden de ringstaartmaki's nooit los kunnen lopen op hun eiland. Omdat de diertjes los lopen tussen de bezoekers is er altijd toezicht nodig. Niet omdat de maki's zich misdragen, maar omdat bezoeker zich niet altijd aan de regels houdt.

Bij de ringstaartmaki's is het altijd een drukke boel. Zeker nu, want er zijn onlangs twee jongen geboren. En die kleintjes zorgen voor een hoop dynamiek in de groep en voor extra enthousiasme bij de bezoekers.

Maki's komen uitsluitend voor op Madagascar. Het zijn sociale dieren die in groepen leven, net als hier bij Hoenderdaell.  

Vrijwilligers
De maki's lopen los tussen de mensen door en daarom is er toezicht nodig. Dat gebeurt dagelijks door twee vrijwilligers. Zij waken voor de veiligheid en gezondheid van de diertjes. 

Desiree Bogert is een van die vrijwilligers. Soms moet ze streng zijn, als een van de bezoekers iets doet wat niet mag. "Maki's zien er erg aaibaar uit, maar dat is niet de bedoeling. Ze hebben iets op hun huid zitten ter bescherming en als je ze gaat aaien, dan aai je dat eraf. Als je dat uitlegt, dan snappen mensen dat wel. Maar mensen gaan hier ook eten op het eiland, terwijl overal bordjes hangen dat je niet mag eten."

Moorkop
Het toppunt was een mevrouw die een moorkop voerde aan een van de maki's. En dat terwijl de dieren dood kunnen gaan van chocolade. Maar gelukkig hoeven de vrijwilligers niet de hele dag als politieman op te treden, want de meeste bezoekers houden zich keurig aan de regels. Ze hebben dan ook tijd genoeg om alle vragen die mensen hebben te beantwoorden en om de dieren af en toe wat lekkers toe te stoppen wat wel tot hun menu hoort. 

Buiten lopen twee jonge maki's rond, maar binnen in de tropische hal zit er nog eentje. Die zit daar omdat zijn moeder vlak voor de bevalling is verstoten door de groep. 

Verzorgster Daphne Pels: "Het gebeurt eigenlijk ieder jaar wel dat een aantal individuen uit zo'n groep worden verstoten. Hoe lief ze kunnen zijn naar mensen, hoe lelijk ze naar elkaar kunnen zijn. Soms moeten we zelfs naar de dierenarts om ze te laten hechten. Daarom moeten we ze wel apart zetten."

Het is onduidelijk waarom dieren uit de groep worden gegooid. Gelukkig zijn ringstaartmaki's gewilde dieren, dus er wordt altijd wel een nieuw plekje voor ze gevonden in een dierentuin.

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden.

Foto: