Ga naar Content
West-Friesland

Miljoenentekort Dijklander Ziekenhuis lager dan verwacht: "Financiële problemen komen niet door fusie"

27 mei 2019, 14.38 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Het zag ernaar uit dat het Dijklander Ziekenhuis dit jaar met een flink verlies van negen miljoen zou gaan afsluiten. De schatting werd begin dit jaar al omlaag geschroefd en blijkt met de recente cijfers uit te komen op een verlies van zo'n drie miljoen.

"Uit de cijfers blijkt nu dat we inderdaad uitkomen op een verlies van 2,5 tot 3 miljoen euro", vertelt bestuurder Hugo Keuzenkamp aan NH Nieuws. Het scenario zag er medio vorig jaar een stuk minder rooskleurig uit. Dat had te maken met onder andere een tekort aan verpleegkundigen en de inhuur van extern personeel. 

190527N_0001_DIJKLANDERZIEKENHUIS_BESTUURDER_1 - NH Nieuws

Lees ook: Dijklander Ziekenhuis uit de ergste financiële problemen; snijdt wel in tijdelijk personeel

Sinds de fusie in 2017 is er een hoop veranderd. Het OK-personeel vanuit het voormalige Waterlandziekenhuis komt in Hoorn te werken. Ook verhuist de geboorteafdeling verhuist en is recentelijk de polikliniek in Heerhugowaard gesloten. Daarnaast worden er grote investeringen gedaan, zoals momenteel in een dagcentrum en scopiecentrum in Purmerend. Volgens Keuzenkamp zijn de financiële problemen niet aan fusie te wijden, ook al heeft de situatie wel degelijk invloed gehad op het bewaken van de budgetten. 

190527N_0001_DIJKLANDERZIEKENHUIS_BESTUURDER_2 - NH Nieuws

Lees ook: Financiële problemen WFG en Waterlandziekenhuis: "Dit hadden we niet voorzien"

Minder opbrengsten van zorgverzekeraars, een terugloop in subsidies voor het opleiden van medisch specialisten en het inhuren van uitzendkrachten zijn de voornaamste oorzaken van het tekort. Maar door meerdere eenmalige financiële meevallers waaronder betere inkoopcontracten, weet het ziekenhuis een flink gat te dichten. Naar schatting zou het nog twee tot drie jaar duren voor het tekort is opgelost. Patiënten zouden er niets van moeten merken.

190527N_0001_DIJKLANDERZIEKENHUIS_BESTUURDER_3 - NH Nieuws

Lees ook: Dijklander Ziekenhuis schrapt een vijfde van alle operaties in de zomer

Het grote probleem voor het ziekenhuis blijft vooral ook de tekorten op de arbeidsmarkt, wat een landelijk probleem is. "We leiden veel meer mensen op. Zo ook mensen die hun opleiding bij Slotervaart niet konden voortzetten en die naar ons ziekenhuis zijn gegaan", aldus Keuzenkamp. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!