Ga naar Content

Groengas-leverancier: 'Taxibranche de dupe van plannen uitstootvrije stad'

De taxibranche dreigt de dupe te worden van de plannen voor een uitstootvrije stad, beweert groengas-leverancier PitPoint.

In 2030 moeten in principe alle benzine- en dieselauto's geweerd worden uit de stad. "Maar ook schone alternatieven zoals groengas moeten uit de binnenstad verdwijnen", stelt de leverancier in een persbericht. 

De taxi's die op groengas rijden worden al in 2025 geweerd. Bovendien zijn ze vanaf 2021 niet meer welkom op schone taxistandplaatsen. "Dat terwijl er voor tientallen miljoenen geïnvesteerd is in deze taxi's, uit milieu- en bedrijfseconomische motieven."

'Van tafel geveegd'
Momenteel rijden er in Amsterdam 613 taxi's op groengas, meldt PitPoint. De totale waarde van deze auto's zou 20 miljoen euro zijn.

Daarnaast zijn er al drie groengas tankstations geopend. "We vinden het jammer dat deze schone alternatieven van tafel geveegd worden", vertelt Managing Director Marja Vesleijen.

Alleen uitstootvrij
Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Dijksma laat weten dat deze afspraak er al enkele jaren ligt. "In 2016 is een convenant getekend waarin is overeengekomen dat schoon vanaf 1 januari alleen nog maar uitstootvrij betreft."

Groengas voldoet daar volgens hem niet aan. "De reden dat daar destijds voor is gekozen, is dat elektrische auto's veel schoner zijn. Bestaande taxi's mogen nog wel tot 1 januari 2021 op alle standplaatsen staan."