Ga naar Content
West-Friesland

'Binnenstad van Medemblik lijkt wel een hobby-project van HVC'

22 mei 2019, 12.03 uur · Aangepast 22 mei 2019, 17.07 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Google Maps / Tjeu Berlijn - Beeldbewerking NH Nieuws

Overvolle groene afvalbakken zijn een grote ergenis van de inwoners van Medemblik. Tjeu Berlijn (24) van de VVD, die zelf in de binnenstad woont, stelde de gemeente vragen of dit probleem onder de aandacht kan worden gebracht. De antwoorden die hij kreeg stemmen hem alleen niet gerust.

In de binnenstad van Medemblik staan sinds anderhalve maand een aantal groene containers, omdat de gemeente wil dat inwoners hun afval gaan scheiden. Maar tot grote ergernis van buurtbewoners zijn deze bakken altijd overvol. Hierdoor moeten mensen vaak teruglopen met hun vuilnis of ze alsnog in de ondergrondse containers gooien, die bestemd zijn voor restafval. 

In Medemblik is afval inmiddels een zogenoemd hot topic. Buitenstaanders dumpten hier begin april hun afval al op straat. Er waren in diezelfde week veel klachten over lachgaspatronen en bijbehorend afval op straat. Met de overvolle groene bakken lijkt de maat inmiddels vol. 

'Mensen zijn er klaar mee'
Tjeu Berlijn (24) van de VVD woont zelf in de binnenstad van Medemblik en bespreekt het probleem regelmatig met zijn buren. "Dit begint echt een dingetje te worden in de binnenstad. Mensen zijn er echt klaar mee. Het moet gewoon aangepakt worden." Berlijn diende op 17 april schriftelijke vragen in bij de gemeenteraad. De antwoorden die hij daar nu op heeft gekregen roepen eigenlijk alleen maar meer vragen bij hem op. 

Medemblik lijkt experiment
"Het lijkt nu net alsof de binnenstad van Medemblik een hobby project is van HVC", zegt Berlijn. Op de vraag hoe dit probleem staat ten opzichte van andere gemeentes wordt namelijk geantwoord: "In de andere HVC-gemeenten is er geen soortgelijk inzamelsysteem voor afval in de binnenstad." 

Berlijn: "HVC is een grote speler in Nederland. Zij zijn expert op dit gebied. Is er dan bij hun dus geen enkel vergelijkingsmateriaal? Is Medemblik dan een experiment?"

Structurele oplossing vinden
In de antwoorden meldt de raad dat er slechts vier officiële klachten zijn ingediend en doet het probleem daarmee enigszins af. "Dat er te weinig is ingediend, betekent niet dat dit probleem er niet is."

Berlijn heeft besloten door te gaan met dit onderwerp. "Sowieso ga ik meer vragen stellen. We moeten echt samen kijken naar een goede en structurele oplossing voor onze binnenstad."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!