Ga naar Content
Sport

Eerbetoon Niki Lauda op circuit van Zandvoort

21 mei 2019, 11.07 uur · Aangepast 22 mei 2019, 13.20 uur
Door: · Foto: EPA/Dave Acree

Het circuit van Zandvoort denkt na over een passend eerbetoon voor de maandag op 70-jarige leeftijd overleden coureur Niki Lauda. De Oostenrijker was in 1985 de laatste winnaar van de Grote Prijs van Nederland in Zandvoort.

"We waren al van plan Lauda aan te halen bij de Dutch Grand Prix, maar nu is er nog meer reden van de race een enorm eerbetoon te maken. We zullen uitgebreid bij hem stilstaan", zei sportief directeur Jan Lammers op Radio 1.

"Perfectie in zijn rijden"
Lammers reed in 1979 in zijn debuutjaar nog tegen Lauda, die toen al twee wereldtitels bij Ferrari had veroverd en na een comeback bij McLaren in 1984 voor een derde keer wereldkampioen werd in de Formule 1. "Hij was in die tijd een groot voorbeeld voor mij. Hij benaderde de ogenschijnlijke perfectie in zijn rijden: netjes, strak en efficiënt", aldus Lammers.

Bijna levend verbrand
Lauda veroverde drie keer de wereldtitel in de Formule 1, in 1975, 1977 en 1984. Sinds zijn ernstige ongeluk op de Nürburgring in 1976 kampte de Oostenrijker met gezondheidsproblemen. Hij moest twee keer een niertransplantatie ondergaan en hij kreeg in augustus vorig jaar een longtransplantatie, nadat hij die zomer een longinfectie had opgelopen. Hij herstelde goed van de ingreep, maar zijn gezondheid was sindsdien broos.

Snelle terugkeer
Legendarisch werd Lauda door zijn terugkeer in de Formule 1, slechts 42 dagen na het ongeluk waarbij hij bijna levend verbrandde. Bij de grand prix op het circuit van Monza zes weken later zat hij weer in zijn Ferrari en reed naar de vierde plaats. Hij miste de wereldtitel op een punt. Een jaar later bezorgde hij de Italiaanse renstal opnieuw de wereldtitel.

Hoe het eerbetoon aan Lauda er uit komt te zien is nog niet bekend, zei Lammers. "Maar we zullen zeker iets passends zoeken."