Ga naar Content
Haarlem

VIDEO: Niki Lauda's laatste race op Zandvoort

21 mei 2019, 07.04 uur · Aangepast 21 mei 2019, 08.49 uur
Door: · Foto: ANP Historisch Archief (CC) Foto: Paul Vreeker / ANP

Racelegende Niki Lauda is op 70-jarige leeftijd overleden. De oud-wereldkampioen Formule 1 was in 1985 de laatste die de Nederlandse Grand Prix op Zandvoort won.

Bekijk hieronder de legendarische race terug:

Lauda zal de terugkeer van de Formule 1 op Zandvoort dus niet meer meemaken. Uitgerekend vorige week werd duidelijk dat de race volgend jaar terugkeert op het legendarische circuit. 

Lauda veroverde de wereldtitel in 1975, 1977 en later in 1984. De carrière van Niki Lauda mag opmerkelijk genoemd worden, zo schrijft mediapartner NOS.

De Oostenrijker was in 1975 wereldkampioen geworden en leek dat in 1976 te herhalen, totdat hij op de Duitse Nürburgring door materiaalpech tegen de vangrail knalde en zijn auto in brand vloog. Dankzij medecoureurs werd Lauda gered, maar hij had zware brandwonden opgelopen.

Comeback
Zijn carrière leek voorbij, maar tot ieders verbazing zat hij zes weken later alweer in zijn racewagen, met meters verband om zijn verbrande hoofd. Dat jaar verloor hij de strijd om het wereldkampioenschap van de Engelsman James Hunt met één punt verschil. Een jaar later had Lauda de zaken weer rechtgezet en was hij voor de tweede keer de snelste ter wereld.

In 1979 verliet Lauda de autosport en richtte hij Lauda Air op. In de jaren 80 maakte hij een comeback en werd in 1984 voor de derde keer wereldkampioen. Een jaar later stopte hij definitief als coureur. Later was hij nog een aantal malen in de autosport actief, onder meer bij Mercedes.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!