Haarlem

Bowi Jong wint Jos Brink Innovatieprijs voor aankaarten homofobie in voetbalwereld

19 mei 2019, 17.52 uur · Aangepast 19 mei 2019, 22.52 uur · Foto: Privé

Whatsapp

De Jos Brink Innovatieprijs is dit jaar naar student Bowi Jong gegaan. De Alkmaarder stelde homohaat in het voetbal aan de kaak stelt en moest dat onder andere bekopen met de toorn van voetbalanalist Johan Derksen.

Jong schreef een brandbrief aan voetbalbond KNVB met de oproep de voetbalwereld een fijnere plek te maken voor homo's. Derksen zei daarop zich te ergeren aan de "huilverhalen" van homo's, die er volgens hem beter aan zouden doen zich te vermannen. Dat kwam hem te staan op duizenden quasi-verontschuldigende reacties onder de noemer #sorryjohan.

Lees ook: Bowi Jong wint Youth Diversity Award: "Het gaat natuurlijk niet alleen om mij"

Voorbeeldfunctie
De innovatieprijs is voor een persoon of organisatie, die zich op inspirerende wijze inzet voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van LHBTI's in de samenleving. De prijs dient ter aanmoediging om de voorbeeldfunctie voort te zetten. 

Lees ook: KNVB-schrijver Bowi (20): "Johan Derksen had gewoon zijn excuses kunnen aanbieden"

De prijzen, genoemd naar wijlen televisiepersoonlijkheid én voorvechter van homorechten Jos Brink, werden uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie. Dolly Bellefleur uit Haarlem was genomineerd voor de Jos Brink Oeuvreprijs, maar greep net naast de prijs. Eerder zei ze tegen NH Nieuws dat ze hoe dan ook door zou blijven strijden, ook als ze de prijs niet won: "Ik denk dat ik echt iemand ben die in het harnas zal sterven", vertelde ze. "Dat klinkt heel dramatisch maar zolang je het zelf ook leuk blijft vinden en de nieuwe dingen op je pad blijven komen, blijf je dat doen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp