Ga naar Content
Amsterdam

Veganistisch een brug te ver, maar feestjes van gemeente Amsterdam straks wel vegetarisch

18 mei 2019, 14.02 uur
Door: · Foto: Pixabay / RitaE

Voor evenementen, borrels en vergaderlunches van de gemeente zal in de toekomst in principe alleen nog maar vegetarisch gecaterd worden. Althans dat is de wens van het huidige college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.

Die wens ontstond in eerste instantie bij de Partij voor de Dieren. In januari diende de partij een initiatiefvoorstel in getiteld Carnivoor?, Geeft het door!. Daarin staat dat bij alle door de gemeente georganiseerde bijeenkomsten plantaardig - en dus veganistisch - eten en drinken de standaard wordt. Mensen die per se vlees of vis willen eten, moeten dat van te voren aangeven.

Vegetarische variant
Het college neemt het voorstel nu gedeeltelijk over. Veganistisch eten en drinken gaat een stap te ver, zo oordelen de wethouders Groot Wassink (Bedrijfsvoering) en Ivens (Dierenwelzijn). Wel wordt er, als het aan hen ligt, gekozen voor de vegetarische variant, waarbij de versnaperingen op feestjes en evenementen van de gemeente vlees noch vis worden.

Het is nog wel even wachten op het vleesloze tijdperk op de Stopera. De gemeenteraad moet het voorstel nog steunen. In 2020 wordt de 'raamovereenkomst cateringdienstverlening' opnieuw aanbesteed. In dat contract wordt geregeld welke cateraar de lunches, feesten en partijen van de gemeente mag verzorgen. In de aanbesteding zal de norm voor vegetarisch eten en drinken worden opgenomen.

Ministerie van OCW
Dat een overheidsinstelling voor vegetarische catering kiest is niet geheel nieuw. Vorig jaar besloot het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap al tot de vlees- en visloze norm.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!