Ga naar Content

Doven en slechthorenden kunnen dankzij gebarentolk ook genieten van Duncan

Doven en slechthorenden kunnen dit jaar voor het eerst de finale van het songfestival volgen met gebarentolk. Op NPO 1 extra live zien zij met de hulp van zeventien verschillende tolken hoe Duncan Laurence met 'Arcade' moet gaan winnen.

Sandra van der Hof is sinds haar geboorte doof. "Ik vind het geweldig dat ik mee kan genieten, net als andere mensen." Bij vorige edities moest Sandra het doen zonder tolken. "Elk jaar weer komt het songfestival terug. Iedereen praat er dan over. En ik ziet er bij en ik kan niks vertellen want ik weet niks. Ondertiteling is erg beperkt, want het mist de emoties die een tolk wel kan overbrengen."

Lees ook: Songfestival-expert Edsilia Rombley over inzending: "Als Duncan het maar te gek vindt"

Een gebarentolk bij het songfestival is voor doven en slechthorende mensen belangrijker dan je zou denken. Sandra: "Ik voel me nu betrokken, ik ben geen toeschouwer meer, ik neem deel aan de maatschappij."

Lees ook: Dansende doventolk steelt de show tijdens bevrijdingsfestival in Haarlem

Hoop te winnen
Ruth Krooshof is gebarentolk in Hilversum en beaamt dat dit een belangrijke stap is in de emancipatie van haar doelgroep, want er is nog een hoop te winnen voor doven en slechthorenden. "Ik was met Sandra bij een arts en die vroeg of ik bij een belangrijk medisch gesprek de kamer wilde verlaten, terwijl Ruth mij dan juist als tolk nodig heeft."

Lees ook: De Peiling: Wat denk jij, wint Nederland met Duncan Laurence het Songfestival?

De broodnodige tolk is bij het songfestival ook een must, alleen niet altijd een pretje. Ook voor doven mensen kan het songfestival bij sommige inzendingen een beproeving zijn. "Bij veel lichtflitsen en drukke gebaren van de zanger vind ik het niet prettig om naar te kijken," aldus Sandra.

Lees ook: Verslag vanuit Tel Aviv: Nederlandse fans in het oranje door de straten voor Duncan

Verademing
Onze Duncan Lawrence is juist een verademing. "Hij heeft veel emoties, het is rustig beeld en tegelijk leeft het. Het is prettig om naar te kijken." Sandra kijkt dan ook uit naar de finale met Duncan, maar of hij nu wint of niet. "Mijn leven is rijker nu ik het songfestival wél kan volgen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: eurovision/youtube