Start van hoofdcontent

WEESP

nl

Van boerderij naar snelweg: hoe de Bloemendalerpolder in zes jaar tijd drastisch veranderde

20 mei 2019, 13.00 uur · Aangepast 20 mei 2019, 16.26 uur · Door Rachel Morssink

De Bloemendalerpolder verandert in rap tempo. Tractoren en boeren zijn vervangen door graafmachines en bouwvakkers. Arjan Kouwenhoven en zijn gezin verlieten hun boerderij zes jaar geleden om plaats te maken voor de nieuwe A1 en voor de geplande woningen in de Bloemendalerpolder.

In twintig jaar tijd had Arjan de boerderij steen voor steen afgebroken en opnieuw opgebouwd en opgeknapt. "Het was ons levenswerk," vertelt Arjan Kouwenhoven. En nu ligt er asfalt op de plek waar de voordeur was. "Technisch gezien een erg mooi project, die nieuwe A1, maar het blijft een raar gevoel om door mijn oude woonkamer te rijden."

In deze video vertelt Arjan hoeveel impact de gedwongen verhuizing heeft gehad op hem en zijn gezin.

(Artikel gaat verder onder de video)

190520_JNH_Bloemendalerpolder_QUOTE_IMPACT - NH Nieuws

Verdriet
Arjan voelt geen boosheid, wel verdriet. "Ik ben een boerenzoon en ik houd van de polder. Maar zo gaat dat, ik schuif op en er komen weer andere mensen. Dat heet vooruitgang." Hij bezit nog een klein stukje van zijn oude grond, waar hij opslagruimte verhuurt. "Vroeger kwam ik hier elke dag en had ik er lol in. Nu verwaarloost het een beetje."

Het landschap in de Bloemendalerpolder verandert drastisch. Hieronder vertelt Arjan wat er veranderd is:

(Artikel gaat verder onder de video)

190520_JNH_Bloemendalerpolder_QUOTE_DRASTISCH - NH Nieuws

Paradijs
Duizenden nieuwe woningen worden op dit moment gebouwd in de Bloemendalerpolder, maar Arjan ziet zichzelf er niet wonen. "Nee, ik pas niet in een rijtjeshuis. Ik heb een beetje ruimte nodig, voor een kippenhok en een schuurtje. We hadden hier een prachtig paradijs en zo'n plek hopen we ooit weer te vinden."

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.