Ga naar Content

Leeuwtje Remy mag voor het eerst de jaaghal verkennen

In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. In deze aflevering mag Remy voor het eerst de jaaghal verkennen, zien we dat Stokkie al een groot stokstaartje is geworden en krijgt de gemankeerde Coco de kans om weer een blije papegaai te worden.

Remy mag de jaaghal in. Nog niet echt om te jagen, maar wel om alvast sfeer te proeven. "Hij moet eerst aan de hal wennen", legt dierverzorgster Saskia Verbruggen uit. "Hij moet snuffelen, alle obstakels zien en wennen aan het feit dat er ook andere dieren komen."

Zou Remy nu al met de jaagsimulator aan de gang zijn gaan, bestaat de kans dat het mis gaat. Saskia: "Dan schrikt hij zich waarschijnlijk een hoedje. Dat willen we voorkomen. We zorgen eerst dat hij aan de baan kan wennen in korte periodes. Pas als hij alles kent, gaan we voorzichtig het systeem gebruiken. En ook dan zullen we het eerst alleen bewegen. En het vlees voor hem hangen, zodat hij het er makkelijk af kan pakken. Pas later kan Remy echt gaan jagen."

Verstoten stokstaartje
Verzorgster Daphne Pels neemt ons mee naar Stokkie, het stokstaartje dat na de geboorte door zijn moeder werd verstoten. Hij is inmiddels een flinke stokstaart geworden, dankzij de goede zorgen van Daphne. Ze nam hem dagelijks mee naar huis omdat kleine stokstaartjes ook 's nachts moeten eten.

Daphne: "Hij was heel klein toen ik hem kreeg. Het is altijd een uitdaging om zo'n klein, teer beestje te laten overleven: maar het is gelukt. Dan ontdek je ook dat het echt wilde dieren zijn. Thuis is hij voor ons lief, zelfs voor de hond, maar helaas niet meer voor vreemden."

Over een tijdje verhuist Stokkie naar een andere dierentuin, want bij de eigen groep zal hij niet meer terugkeren.

Gefrustreerde ara krabbelt op
Ara's zijn moeilijke vogels om als huisdier te houden. Dat blijkt wel uit het verhaal van Coco. Coco is vier jaar oud en is in die tijd minstens zes keer van eigenaar gewisseld.

Saskia: "Allemaal mensen die dachten: 'leuk, een ara als huisdier'. Maar ara's maken herrie en troep. Hij sloopt de houten stammetjes in zijn kooi met plezier, maar dat doet hij ook met je meubilair als je hem in huis hebt."

Een ara zoekt een band met zijn eigenaar en op het moment dat hij in de steek wordt gelaten, wordt hij verdrietig. Zoiets gebeurde dus ook bij Coco en de ara vertoont daardoor afwijkend gedrag: z'n hele borst in kaalgeplukt. Uit frustratie wordt ieder nieuw veertje er vakkundig weer uitgetrokken.

Nieuw vriendje
Om Coco tot rust te laten komen, blijft hij op het park. In papegaai Jacco heeft het dier een nieuw vriendje gevonden. Misschien dat hierdoor het gedrag van Coco zal veranderen. Ook trainingen en spelletjes spelen daarbij een belangrijke rol.

Saskia: "Ara's zijn heel intelligent, een beetje te vergelijken met een kind van vier, vijf jaar oud. Een van de dingen die we nu aan het trainen zijn is dat hij kleuren kan herkennen. Daar moet hij echt over nadenken en dat is iets wat helpt."

En zo wordt geprobeerd om met liefde, aandacht en training van Coco weer een blije ara te maken.

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH nieuws