Ga naar Content
Amsterdam

Comité Schone Lucht presenteert 'De Zeven Zonden van de Biomassacentrale'

17 mei 2019, 15.54 uur
Door: · Foto: Ingrid de Groot / Hollandse Hoogte

Comité Schone Lucht, een actiegroep die zich inzet tegen milieuvervuiling, heeft vandaag samen met Partij voor de Dieren Amsterdam en Fossielvrij Amsterdam een kunstwerk gepresenteerd bij de ingang van het hoofdkantoor van NUON, dat nu als Vattenfall door het leven gaat.

Het labyrint bestaat uit zeven ingangen die allen naar het middelpunt leiden. Door het labyrint te koppelen aan de zeven hoofdzonden hoopt de organisatie mensen te laten nadenken over biomassacentrales. 

Volgens één van de initiatiefnemers van de actie is het 'waanzinnig' hoe goed het aanslaat. "Het is de eerste publieksactie richting Vattenfall, de eerste keer dat we ze hebben geconfronteerd met het feit dat wij ons grote zorgen maken over biomassa. Dat gaat niet alleen om Diemen en IJburg maar ook om het uit de grond stampen van verschillende biomassacentrales in heel Nederland."

Lees ook: Vattenfall sluit groot contract in Flevoland

Het labyrint heeft een grote symbolische betekenis. "Zo'n labyrint wordt al sinds de Griekse oudheid gemaakt. Door een labyrint lopen nodigt je echt uit om na te denken. We hebben zeven paden, en die hebben we gekoppeld aan de zeven hoofdzonden."

Comité Schone Lucht heeft een rondje gelopen met de projectmanager die gaat over de biomassacentrales om het ook bij hem onder de aandacht te brengen. 

Lees ook: Diemense raad zoekt juridische strohalm om biomassacentrale tegen te houden

Ook is er voor volgende week een spoeddebat aangevraagd in de Amsterdamse gemeenteraad door Partij voor de Dieren. Het besluit of er een biomassacentrale mag komen ligt niet bij de gemeenteraad maar bij de provincie, die het heeft overgedragen aan de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!