Ga naar Content
Haarlem

'Leugens en smaad' in reactie Bloemendaal op lekken geheime mails

17 mei 2019, 16.00 uur · Aangepast 17 mei 2019, 16.10 uur
Door: · Foto: Gemeente Bloemendaal

Volgens de partij Hart voor Bloemendaal liegt burgemeester Elbert Roest deze week bewust in een persverklaring over lekken van geheime mails. Ook is volgens de partij sprake van smaad omdat raadslid Marielys Roos ten onrechte erbij wordt gehaald als mogelijke verdachte. "Dit is superschofterig", reageert Roos.

Van onze verslaggevers Joost Lammers en Dimitri Walbeek

'Schandalig' vindt de lokale partij het dat Roest in de persverklaring van de gemeente meteen voor politie-agent is gaan spelen. Dit doet hij volgens hen door de beschuldigende vinger naar drie raadsleden te wijzen wanneer NH Nieuws deze week vragen stelt over geheime mails die per post terecht zijn gekomen bij NH Nieuws en inwoonster Jet Schol.

Gelekte stukken
Deze drie raadsleden hebben volgens de gemeente USB-sticks ter inzage gekregen en daar komen de rondgestuurde mails vanaf, beweert de gemeente zonder zelf kennis genomen te hebben van die gelekte stukken.

Lees ook: Bloemendaal stapt naar politie om gelekte geheime mails

De correspondentie die deze week opdook, is volgens Hart voor Bloemendaal, niet afkomstig van een USB-stick. "En gezien het aantal personen dat in deze correspondentie wordt genoemd is het dus volstrekt onduidelijk wie wat heeft gelekt, als er al van ‘lekken’ gesproken kan worden. Wij menen van niet."

Toestemming
Daarnaast hebben niet drie, maar twee raadsleden de bewust USB-stick, zegt Roos. Het gaat om Leonard Heukels en Rob Slewe (partijgenote van Roos). Namen die overigens in openbare vergaderingen ook al genoemd zijn in dit kader. Roos zelf heeft van de gemeente weliswaar toestemming om de stick van Slewe te bekijken, maar heeft daar naar eigen zeggen nooit gebruik van gemaakt. 

Lees ook: Taakstraf voor lekken geheimen Bloemendaal

Van belang hierbij is dat Roos verwikkeld is in een rechtszaak over een ander geval van mogelijk openbaring van geheime informatie. Zij vreest dat door de, in haar ogen, onterechte melding bij de politie van haar eventuele betrokkenheid, zij in een nieuwe strafzaak wordt gesleurd waar ze niets mee te maken kan hebben.

Valse aangifte
Dat inderdaad veel meer mensen beschikken over de informatie valt af te leiden uit de stukken in ons bezit. Het gaat om rondgestuurde mails naar vrijwel alle raadsleden en leden van het college en dus niet alleen in het bezit van de USB-stickbezitters. Deze mogelijke andere 'daders' worden door de gemeenten niet genoemd in het persbericht, en dat steekt bij Hart voor Bloemendaal. "Dit is een valse aangifte van de gemeente", oordeelt Roos.

Lees ook: Bewijs van heel vuil spel gemeente bloemendaal manipuleerde journalisten

Bovendien liggen die mails ook opgeslagen op het gemeentehuis. "Daarvandaan kan net zo goed zijn gelekt? Waarom alleen naar die drie raadsleden wijzen? Hoe bewijst de burgemeester zijn aantijgingen? Hoe kan de gemeente dit beweren?", vraagt Roos zich af. "Wij verwachten van een burgemeester in ieder geval meer dan een persbericht met een ‘ik baal ook van het lekken’ en ‘zullie hebben het gedaan’-strekking."

Gemeente ontkent
De gemeente ontkent vandaag met klem dat zij beschuldigende vingers willen wijzen en aan verdachtmakingen willen doen. Zij zegt zich te baseren op feiten. "
Voor zover wij hebben kunnen beoordelen komt informatie op de openbare bronnen overeen met de inhoud van deze USB-stick."

Lees ook: 
Bloemendaal overtrad wet door stiekeme opnames niet te melden

Burgemeester Elbert Roest baalt van het openbaar worden van de informatie. "Ik ben inmiddels de vierde burgemeester die te maken heeft met dit dossier. Ik vind het vreselijk dat dit conflict maar door ettert. Niemand is er bij gebaat dat er nu vertrouwelijke informatie op straat ligt. Dit is niet in het belang van de inwoners van Bloemendaal."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!