IJmond

Uniek inkijkje tijdens inspectie EYE in Heemskerkse filmbunker

16 mei 2019, 16.58 uur · Aangepast 16 mei 2019, 17.11 uur

NH Nieuws

HEEMSKERK - Het EYE Filmmuseum begon vandaag aan een grote inspectie in een Heemskerkse filmbunker, waar 9.000 brandbare nitraatfilms liggen opgeslagen. Bij wijze van hoge uitzondering kreeg NH Nieuws een exclusief inkijkje tijdens de inspectieronde.

De Heemskerkse bunker ligt verscholen aan de Achterweg en is een van de drie nitraatbunkers waar EYE het oude filmmateriaal heeft opgeslagen. Geconditioneerd, want de nitraatfilms van soms 120 jaar oud zijn erg kwetsbaar, vertelt directeur collecties Frank Roumen.

"Twee derde van de filmgeschiedenis uit de eerste vijftig jaar is letterlijk in rook opgegaan", vertelt hij vanuit de betonnenbunker. "Dus nitraatfilm moet je onder hele bijzondere omstandigheden bewaren. Daar zijn wij expert en houden ze daarom in deze kunstbunker, koud en droog", aldus Roumen.

Lees ook: Bloemendalers maken eigen film over geschiedenis dorp, spelen zelf de hoofdrol

Blik voor blik worden de films door een groep vrijwilligers en medewerkers van EYE bekeken. Inspecteur Johan Glas stelt dat het gaat om mooi werk, vanwege de unieke collectie aan films.

Het nadeel is volgens Glas dat de kwaliteit weleens terugloopt. "Dat kan zich op allerlei manieren manifesteren: roestige plekjes, honingachtige plekjes en als dat zo is, dan gaan we naar 'chef nitraat'. Die bekijkt dan wat en of we daar nog iets mee kunnen doen."

'Magic'
Duizenden blikken moeten in enkele dagen geopend worden. Toch wordt dat hier gedaan met een brede glimlach, zegt Roumen. "Ja, blikje voor blikje, je zou het bijna saai kunnen vinden. Maar om überhaupt een rolletje nitraat in je handen te houden is voor de liefhebbers van film: magic."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!