Noordkop & Texel

Vandalen Texel lijken vooral uit te zijn op spullen van natuurbeschermers: "Kom praten!"

16 mei 2019, 16.23 uur

NH Nieuws

TEXEL - De vandalen die Texel al enige tijd teisteren lijken zich vooral te richten op eigendommen van natuurbeschermers, zoals die van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Zo werd deze week een vogelkijkhut vernield en werden de ruiten van een boswachtershuisje beschoten of bekogeld.

Eerder werd een auto met Duits kenteken beschoten en werden strandhuisjes vernield. Op social media wordt het vandalisme massaal afgekeurd door Texelaars.

Toch klinken er op Texel ook al heel lang stemmen dat de natuurontwikkeling te ver gaat en dat organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten te veel te zeggen te hebben op het eiland.

Lees ook: Texelse strandhuisjes en auto beschoten door onbekende vandalen

Dat er veel landbouwgrond verloren gegaan is ten koste van natuurontwikkeling. Dat natuurgebieden grotendeels worden afgesloten voor publiek. Regelmatig hoor je 'Texel is niet meer van de Texelaars'. Is het vandalisme een verlaat protest vanuit de agrarische hoek?

"We keuren dit af"
Woordvoerder namens de agrariërs op Texel Arnold Langeveld ontkent elke betrokkenheid van de boeren bij deze acties. "Wij keuren dit soort acties ten zeerste af. Je moet altijd praten en dat doen we ook. We hebben prima contact met organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Wie het wel doen, ik weet het niet."

Lees ook: Verontwaardiging om besmeurde zwerfkeien op Texel: "Raakt me aan het hart"

Staatsbosbeheer wil bij monde van boswachter Anna Sprenkeling ook niet met de beschuldigende vinger naar de agrariërs wijzen. "Daar zijn helemaal geen aanwijzingen voor. Bovendien is het de taak van de politie om de daders te vinden en te pakken."

"Kom praten!"
Ze voelt zich niet geïntimideerd door de vernielingen en ze voelt zich gesteund door alle afkeurende reacties van de veel Texelaars over het vandalisme. Ze weet ook dat er Texelaars zijn die kritiek hebben op Staatsbosbeheer.  "Tegen die mensen zou ik willen zeggen, kom praten!"

Staatsbosbeheer heeft aangifte gedaan van de vernielingen en de politie heeft de verschillende zaken nu in onderzoek. Boswachter Sprenkeling hoopt dat Texelaars hun ogen open houden en alarm slaan als ze iets zien. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!