Whatsapp

West-Friesland

Komst mijmerbank voor overledenen zorgt voor verbinding Ursemmers

16 mei 2019, 15.31 uur · Aangepast 16 mei 2019, 16.17 uur

In het hart van Ursem staat sinds kort een mijmerbank. Op de kleurrijke bank staan tal van mozaïek-afbeeldingen die symbool staan voor de overledenen van het dorp. "We wilden iets maken wat verbindt", vertelt initiatiefnemer Erna Carbaat.

Nabestaanden van overledenen hebben zelf de afbeeldingen bedacht en gemaakt van mozaïek. Een week lang werd er gewerkt aan het project in café de Rode Leeuw. "We merkten dat de gesprekken op gang kwamen tijdens het plakken", vertelt Yvon Vlaar, een van 6 initiatiefnemers. "Het is zeker verbindend geweest."

De afbeeldingen zijn heel verschillend. Van kroon tot een plaatje van een uil en iedere afbeelding staat symbool voor een overleden persoon met een eigen verhaal. 

Zo maakte Erna zelf een cowboylaars voor haar overleden man. "Je kon 'm uittekenen op cowboylaarzen, die droeg hij altijd. Dus dit staat echt voor hem."

Vrolijke bank
Het idee voor de bank is ontstaan, nadat de gemeente geld beschikbaar stelde voor het project 'vitale dorpen'. Ursem heeft ook al een andere bank van mozaïek, de 'blije bank'. Nu wilden de initiatiefnemers iets doen voor de overledenen. 

Lees ook: Nieuwe herdenkingsplekken voor slachtoffers auto-ongeluk Anna Paulowna

Maar het is niet alleen maar een bank die het verdriet van de Ursemmers weergeeft. Erna; "Het is vooral ook een vrolijke bank met allemaal mooie afbeeldingen. En het is een plek om lekker te gaan zitten en de gedachten de vrije loop te laten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp