Schiphol

Beveiligers Schiphol willen handschoenen bij fouilleren

16 mei 2019, 12.03 uur · Aangepast 16 mei 2019, 14.45 uur · Foto: ANP / Adobe Stock

Beveiligers op Schiphol vrezen door passagiers besmet te worden met ziektes. Ze hebben bij het fouilleren vaak geen beschermende handschoenen aan, terwijl ze dat wel zouden willen. Dat stelt vakbond CNV, die de luchthaven en beveiligingsbedrijven oproept meer handschoenen beschikbaar te stellen.

Dagelijks krijgen de beveiligers te maken met zweet, bloed, urine, ontlasting en open wonden. Met name bij passagiers die een lange vlucht achter de rug hebben, laat de hygiëne vaak te wensen over. Beveiligers krijgen onder andere te maken met reizigers die in hun broek hebben geplast. Toch fouilleren ze deze mensen nu vaak zonder handschoentjes te gebruiken. 

Uit een rondvraag onder meer dan tweehonderd medewerkers van beveiligingsbedrijven op Schiphol komt naar voren dat 87 procent bang is voor besmetting door passagiers. Beveiligers moeten volgens CNV leidinggevenden eerst toestemming vragen om handschoenen te mogen pakken, maar de helft van de ondervraagden zegt dat niet te durven. Bijna 40 procent van de beveiligers zegt bovendien dat er altijd te weinig handschoenen zijn.

Lees ook: 200 kilo gedroogde haaienvinnen onderschept op Schiphol

Geplast
Volgens CNV komen de beveiligers regelmatig onhygiënische situaties tegen. De vakbond citeert een beveiliger die een passagier moest fouilleren die in zijn broek had geplast. Door drukte durfde de werknemer niet om handschoenen te vragen. Ook zeggen beveiligers in aanraking te komen met bloed of zelfs open wonden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!