Alkmaar

Leerlingen openen luxe hotels voor bijen: "Nu maar hopen dat ze het mooi vinden"

16 mei 2019, 17.03 uur

NH Nieuws

HEERHUGOWAARD - Het gaat slecht met de bijen en daar willen leerlingen van het Clusius College in Heerhugowaard iets aan doen. Ze hebben twee prachtige bijenhotels ontworpen en gebouwd. In natuurgebied Waarderhout werden ze vandaag geopend.

"Het is heel mooi voor ze om hier te verblijven. Als zij blij zijn, ben ik dat ook", aldus een van de leerlingen.

Lees ook: Veel minder bijen geteld dan vorig jaar: Nederland Zoemt verlengt de telling

De twee hotels zijn geen half werk. Beide gebouwen zijn zo'n 1.20 meter hoog en hebben een behoorlijk gewicht. Ze zijn voor een deel gemaakt met materialen uit het natuurgebied zelf. Het project is een onderdeel van een groter gezamenlijk project: de make-over van Waarderhout waarbij het natuurgebied recreatief wordt opgeknapt.

Kruidenrijkdom
Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Doordat grasvelden te vaak gemaaid worden en soms ook bemest, gaat de kruidenrijkdom in de grasvelden hard achteruit. Veel insecten gebruiken de holle stengels van kruiden en planten om hun eitjes in te leggen. De larven groeien er dan in op. Ook overwinteren veel insecten in dergelijke holle stengels. 

Onderkant van de voedselketen
"Het is belangrijk dat we het een beetje geriefelijk maken voor de bij want het gaat hard achteruit met de bijenpopulatie. En dat terwijl het beestje erg belangrijk is voor de mens", vertelt Paul Bot van Staatsbosbeheer. "Insecten staan aan de onderkant van de voedselketen. Ze worden gegeten door vogels en kleine zoogdieren. Als de insecten wegvallen is de voedselketen kapot en dat heeft ook gevolgen voor de mens."

Lees ook: Tussenstand van landelijke telling: ruim 2.700 bijen gespot

Een plekje om te wonen hebben ze nu in ieder geval. Nu nog een lekker ontbijtje. Maar ook daar is aan gedacht. Het idee is om een bijen-en vlindertuin aan te leggen. Het is nu wachten op de eerste bewoners van de bijenhotels. De leerlingen zijn in ieder geval trots op het resultaat. "Ik ben wel trots op mijn klas dat we zo'n groot ding hebben kunnen neerzetten. We hebben er hard aan gewerkt met z'n allen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!