Whatsapp

Amsterdam

Politie bereidt zich voor op Ajaxhuldiging: "Plein op slot als het te druk wordt"

16 mei 2019, 08.02 uur · Aangepast 16 mei 2019, 08.47 uur

Bij de vorige huldiging op het Museumplein in 2011 liep het behoorlijk uit de hand. Veel arrestaties en voor tonnen aan schade. Een hele klus dus om er vanmiddag voor te zorgen dat het feest zonder nare bijsmaak eindigt. Verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de huldiging is politiechef Chris Koers.

"Er komen twee rijen waar mensen waar mensen langs de toegangscontrole moeten. Het kan uiteindelijk ook dicht als het te druk wordt", zegt Koers over de opbouw rondom het Museumplein.

Lees ook: Ajax officieel landskampioen na zege bij De Graafschap

Al dagenlang wordt het plein voorbereid voor een groot kampioensfeest. De laatste keer dat Ajax hier werd gehuldigd, was in 2011. Toen dreigde het uit de hand te lopen en moest de ME charges uitvoeren. Sindsdien werd een huldiging van Ajax verplaatst naar het Arenapark. Halsema staat een huldiging nu toch weer toe op het Museumplein.

"Van 2011 geleerd"
"2011 is al lang geleden. Daarna hebben we de huldigingen gehad bij het Arenapark en de live view van de finale van de Europa League op het Museumplein. We hebben veel ervaring opgedaan en elk optreden geëvalueerd. Wat we daarvan hebben geleerd nemen we mee naar de huldiging van vanmiddag", legt Koers uit.

Op het tijdstip van de huldiging, 16.00 uur, is veel kritiek. De gemeente en politie hebben hiervoor gekozen om het aantal feestvierders te beperken. Een later tijdstip zou tot onbeheersbare aantallen kunnen leiden. 

"Moet mooi feest worden"
Koers pareert de kritiek: "In Rotterdam doen ze het op een maandagmiddag om 12.00 uur en ook in Eindhoven was de huldiging in de middag. We hebben niet hiervoor gekozen omdat we niet iedereen gunnen bij het feest te zijn, maar vooral omdat het beheersbaar moet zijn voor iedereen. Het moet een mooi feest worden."

Lees ook: Vroeg tijdstip huldiging Ajax moet minder bezoekers naar Museumplein trekken

Op het plein is vandaag plek voor maximaal 100.000 Ajacieden. Koers: "Op het moment dat het vol dreigt te raken, gaan we actief communiceren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
ANP
ANP
Whatsapp