West-Friesland

Vleesfabriek Opmeer: personeel al vier keer eerder onwel geworden

15 mei 2019, 21.58 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

Het is niet de eerste keer dat het personeel van vleesfabriek Jos Slippens in Opmeer onwel is geworden. Toch werd de fabriek nooit eerder stilgelegd. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er actie is ondernomen?

"Het gebeurde zelfs nog afgelopen donderdag. We hebben toen al alarm geslagen", vertelt commercieel manager Henk Hoogeweg. De brandweer kwam langs bij de fabriek maar kon niets vinden. Deze verklaarde de situatie weer veilig, waardoor het personeel weer aan het werk kon. 

Ongrijpbare situatie
"Het is een ongrijpbare situatie. Er wordt steeds niets gevonden", deelt Hoogeweg. Sinds afgelopen donderdag heeft de fabriek de lucht continue gemeten en de situatie gemonitord. Alles leek te kloppen, totdat maandag zeventien werknemers wederom onwel werden. 

Afgevoerd naar ziekenhuis
Van deze groep moest één persoon zelfs afgevoerd worden naar het ziekenhuis. "En op het moment dat personeel naar het ziekenhuis wordt gebracht door een situatie op de werkvloer, is de werkgever verplicht dit te melden bij het ministerie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)", aldus persvoorlichter Elizabeth Palandeng. 

Lees ook: Inspectie legt vleesfabriek Opmeer stil vanwege gevaar voor medewerkers

"Waarom de fabriek dus niet eerder is gesloten, ondanks de vele meldingen, kan mogelijk te maken hebben met het feit dat het toen niet 'ernstig' genoeg was en er niets werd gevonden door de veiligheidsdiensten", licht zij toe. 

'Morgen weten we meer'
De vleesfabriek is nu gesloten door het SZW. De organisatie heeft bepaald dat er een ernstig gevaar is voor het personeel. Hoogeweg vertelt dat er vandaag samples zijn genomen van de lucht en hij verwacht dat er morgen uitslag komt. "We willen weten wat er aan de hand is, want dan kunnen we er wat aan doen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp