Ajax officieel landskampioen na zege bij De Graafschap

15 mei 2019, 21.22 uur · Aangepast 15 mei 2019, 21.52 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Kay Int Veen

Ajax heeft de 34e landstitel in de clubhistorie officieel binnen. Op bezoek bij De Graafschap kwam de ploeg van Erik ten Hag langzaam op gang, maar het kampioenschap kwam zoals verwacht geen enkel moment in gevaar: 1-4.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Dusan Tadic. De Servische aanvaller ging voorbij zijn directe tegenstander, maar vond De Graafschap-doelman Nigel Bertrams op zijn weg. Even later liet Tadic het opnieuw na om de score te openen. Na een mooie aanval was hij niet zelfzuchtig, waar hij dat misschien juist wel had moeten zijn.

Nadat er een pegel van Daley Blind uit de kruising werd geranseld en ook inzetten van Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Klaas-Jan Huntelaar niet doeltreffend waren, leek de ban na een half uur voetbal dan toch gebroken. Lasse Schöne schoot de bevrijdende 0-1 binnen via een mooie vrije trap. Lang konden de Amsterdammers niet genieten van de voorsprong, want enkele minuten later trok Youssef El Jebli de stand alweer gelijk nadat hij oog in oog met André Onana rustig bleef: 1-1.

Tagliafico
De ploeg van Erik ten Hag schrok niet van de tegentreffer en herstelde de opgelopen schade nog voor rust. Hakim Ziyech stelde na Nicolás Tagliafico na knap voorbereidend werk in staat om zijn ploeg weer op voorsprong te brengen (1-2). Van de Beek verzuimde de score vlak na rust uit te bouwen naar 1-3, maar Tadic deed dat enkele minuten later alsnog. Nadat De Jong werd neergelegd in de zestien meter knalde de Serviër via een penalty zijn 27e treffer van het seizoen achter doelman Bertrams.

Schaal
Nadat Tadic met zijn tweede treffer van de avond - waardoor hij in doelpunten op gelijke hoogte komt met Luuk de Jong - ook nog de 1-4 binnenschoot, kon de schaal mee worden genomen naar Amsterdam.

Opstelling De Graafschap: Bertrams; Owusu, Straalman, L. Nieuwpoort, Tutuarima; Vet, El Jebli, Matusiwa (Olijve/73); Van Mieghem (Burgzorg/68), Serrarens, Bahoui (Nijland/81)

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (Kristensen/59), De Ligt, Blind, Tagliafico; De Jong, van de Beek (De Wit/78), Schöne (Dolberg/63); Ziyech, Huntelaar, Tadic