Whatsapp

IJmond

Bouw 'grafiethal' bij Tata Steel officieel van start: "Hopelijk begin van nieuw tijdperk"

15 mei 2019, 19.57 uur · Aangepast 15 mei 2019, 20.23 uur

Vandaag werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe fabriekshal op het terrein van Tata Steel. Met de nieuwe fabriekshal, die een deel van de slakverwerking gaat overkappen, moet de grafietoverlast in Wijk aan Zee tot het verleden gaan behoren.

Directeur van Tata Steel Hans van den Berg stond vanmiddag schouder aan schouder met burgemeester van Beverwijk Martijn Smit, gedeputeerde Adnan Tekin, Harsco-directeur Andries van der Horst-Jansen, Linda Valent van de dorpsraad en Jan van Kampen van stofmelder.nl om symbolisch de eerste bouwhandeling te verrichten. Van den Berg liet weten verheugd te zijn "ondanks het feit dat de overlast natuurlijk heel vervelend is. Dit is een markeringspunt om blij mee te zijn; het gaat nu toch echt gebeuren", aldus Van den Berg.

Lees ook: Tata Steel begint bouw grafiethal: Dit ging eraan vooraf

Eerder op de dag werden zo'n honderd genodigden op het congrescentrum van de staalfabriek geïnformeerd over de stappen die gemaakt waren. En ook de stappen die volgen om de zo genoemde ROZA-slak te verwerken in een nieuwe hal met afzuiging. Dat gaat verder dan alleen de bouw van een hal met afzuiginstallatie.

In deze video wordt het nieuwe slakverwerkingsproces uitgelegd. Tekst gaat verder onder de video.  Toch is het slechts een deel van de oplossing, zo bevestigt ook Van den Berg. "Er zijn meer stofbronnen, zoals de converterslak. We komen op 6 juni met een integraal plan. Dat omvat ook meer dan alleen de stofoverlast, want ook geur- en geluidsoverlast willen we aanpakken."

Lees ook: Gezondheidsrisico's grafietregens Tata Steel voor de zomer op papier

Dorpsraad
Leden van de dorpsraad Linda Valent en Mirjam Gosen vinden dat de stap die vandaag gezet is, best gevierd mag worden. "Ik hoop dat het, zoals Van den Berg zei, een nieuw tijdperk inluidt. En dan bedoel ik dat Tata meer rekening gaat houden met inwoners uit de omgeving, maar ook haar eigen medewerkers", aldus Valent.

In april 2020 moet de ROZA-slak verwerkt gaan worden in de nieuwe fabriekshal.

Whatsapp