Amsterdam

Van boei 'geredde' kunstenares (21) schuldbewust naar hulpverleners: "Heb hun tijd verspild"

15 mei 2019, 18.50 uur 路 Foto: Inter Visual Studio

Whatsapp

Ze had niet verwacht dat er z贸veel hulpverleners haar zouden komen 'redden', vertelt de 21-jarige kunstenares die gisteravond op een boei in het water van het Nieuwe Meer was geklommen voor een kunstproject. Politie, brandweer, ambulance en een duikteam rukten massaal uit voor de 'drenkeling', nadat een oplettende voorbijganger 112 had gebeld.

"Misschien was ik wel een beetje naïef", geeft de Amsterdamse gelijk toe aan de telefoon met NH Nieuws. Ze wil graag anoniem blijven, "zodat de boodschap van het kunstproject niet verloren gaat door afleiding van het ego". Met het project wilde ze de vluchtelingencrisis en met name de tienduizenden migranten die de dood vinden in het water van de Middellandse Zee in beeld brengen.

Gisteravond rond 18.00 uur had een vriendin de kunstenares met een bootje afgezet op de boei, met als plan om daar 24 uur te blijven. Op de boei had de kunstenares een soort hutje gebouwd, waarin ze krantenartikelen over verdronken vluchtelingen ging voorlezen. Dit legde ze vast op camera voor haar project. "Maar het was niet de bedoeling dat ik gezien zou worden, ik had ook bewust een afgelegen plek uitgezocht."

Lees ook: Kunstproject eenzame vrouw op boei loopt in de soep door alerte getuige

Toch werd de 21-jarige Amsterdamse vanaf de kant door iemand gespot, die dacht dat ze in nood was. Het gevolg: tientallen hulpverleners die met loeiende sirenes naar de Nieuwemeerdijk raceten. "Het was natuurlijk heel erg lief van hem of haar om 112 te bellen, dat is uit goedheid gebeurd. Ik vind het ook heel erg vervelend dat ik de tijd heb verspild van al die hulpverleners, dat is nooit de bedoeling geweest", benadrukt ze. 

Ironisch
De enorme inzet van hulpverleners bevestigt overigens wel -onbedoeld- de boodschap van haar project, vertelt ze. "Hier in Nederland is alles kneitergoed geregeld en komen zoveel mensen gelijk in actie voor één iemand in nood. Bij de duizenden vluchtelingen in nood op zee gebeurt dat niet. Dus dat was een soort van ironisch."

Na vermanende woorden van de politie werd ze thuis weer afgezet. Of ze iets heeft geleerd van dit incident? "Absoluut", zegt ze schuldbewust.

馃挰 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp