Whatsapp

Gooi

Hilversumse klokkenluider stopt na 33 jaar: "Het is mooi geweest zo"

15 mei 2019, 16.55 uur

Stadsbeiaardier Freek Bakker beklimt al sinds 1986 elke week de Raadhuistoren om het carillon te bespelen. Met een speciaal concert van collega-beiaardiers wordt nu afscheid van hem genomen en gaat hij voor de laatste keer de treden op.

Het Raadhuisplein is volgestroomd met belangstellenden, vooral buurgenoten die elke woensdag - of ze het nu wilden of niet - getrakteerd werden op de muziek van Bakker. Hij varieerde veel en heeft alle muziek zo wat gehad, "want als jij hier onder aan de toren woont en ik ben Bachliefhebber en ik ga alleen maar Bach zitten spelen en jij hebt een hekel aan Bach, dan gaat dat niet goed natuurlijk. Je wordt ingehuurd om mensen te vermaken."

Lees ook: Op hol geslagen carillon Zuiderkerk houdt Enkhuizers wakker: "Man, man, man: wat irritant"

Op een rustig tempo loopt Bakker voor de laatste keer de meer dan honderd treden op van de toren. Geëmotioneerd is hij niet. "Weet je, ik bereid me op zulke dingen altijd voor. Dan verrast het me nooit. Het zij zo, het is mooi geweest", licht hij toe. Nog één keer gaat hij achter het carillon zitten en improviseert wat. Daarna speelt hij een stuk van Chopin, "want ik hou van romantiek en dan moet je bij Chopin zijn".

Als verrassing krijgt hij uit handen van wethouder Wimar Jaeger de Hilversum Speld uitgereikt. Deze gemeentespeld wordt als blijk van erkentelijkheid uitgereikt aan mensen die voor Hilversum van grote betekenis zijn geweest: 

NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws
NH Nieuws
Whatsapp