West-Friesland

Oplossing West-Friese woningnood: bouw van mini-huizen bij station Hoorn

15 mei 2019, 16.56 uur · Foto: Mini-woningen Elzenhagen

Whatsapp

"Met de komst van mini-woningen bij station Hoorn kunnen we de jonge West-Friezen hier houden", aldus Robert Vinkeborg van de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP). Zijn partij heeft een concept bedacht voor de woningnood in de regio. "Als we niet snel een oplossing bedenken, loopt de hele regio leeg. Dit kan zo niet langer."

De huizenmarkt in West-Friesland is één van de meest nijpende problemen van de regio. Jongeren komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en staan negen jaar op een wachtlijst. "Je maakt hier alleen nog kans als je poen hebt", zegt hij. Volgens Vinkenborg heeft dit tot gevolg dat de jongeren massaal vertrekken naar de Randstad of verplicht thuis moeten wonen tot hun dertigste. 

Kleine woningen bij het station
Het is volgens hem genoeg geweest. Samen met zijn politieke partij heeft hij een nieuw woningconcept bedacht. "Wij denken aan de bouw van zogenoemde mini-woningen van 25 tot 40 vierkante meter bij het station in Hoorn. In Amsterdam hebben ze ook al een paar van dit soort projecten. Dat kunnen we hier ook doen."

Lees ook: Wachtlijsten West-Friese huurwoningen twee keer zo lang als afgesproken

"Dit plan gaat de jonge West-Friesen hier houden. En je hebt geen auto nodig, want je kunt naar elke grote stad met de trein", aldus Vinkenborg over zijn visie.

Vervolgstappen
Het voorstel is gisteravond neergelegd bij de raad tijdens de commissievergadering. HOP zet zich nu in om een document samen te stellen en het college te vragen om hiermee aan de slag te gaan. Het plan staat op de agenda voor de volgende raadsvergadering van 6 juni. "Hopelijk wordt dan de intentie uitgesproken dat we inderdaad deze kant op moeten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp