Ga naar Content
Schiphol

Ryanair niet blij met vliegtaks en beschuldigt Nederland en KLM van samenzwering

15 mei 2019, 14.18 uur · Aangepast 15 mei 2019, 14.43 uur
Door: · Foto: Ryanair / NH Nieuws/Doron Sajet

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft geen goed woord over voor de vliegtaks die per 2021 ingevoerd moet worden. De maatschappij beschuldigt de Nederlandse overheid ervan dat die belasting wordt ingevoerd om KLM er beter van te laten worden. Overstappende passagiers op Schiphol hoeven straks geen vliegtaks te betalen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Volgens de Europese organisatie Transport & Enviroment zal de vliegtaks van 7,50 euro geen negatieve gevolgen hebben voor de economie. Maar volgens Ryanair, die zichzelf de groenste luchtvaartmaatschappij van Europa noemt, straft de de overheid daarmee passagiers die op Schiphol voor de prijsvechter kiezen.

Lees ook: De Peiling: Belasting op vliegreizen om het milieu te redden?

Ryanair vindt dat Nederlandse passagiers bijdragen aan een beter milieu door voor Ryanair te kiezen boven KLM. Ryanair heeft een jonge vloot van uitsluitend Boeing 737-800's, maar krijgt later ook de Boeing 737 MAX 200, een verlengde versie van de MAX 8. Alle MAX-en staan momenteel wereldwijd aan de grond zolang het onderzoek naar twee vliegcrashes met dit type nog loopt.

Volgens Ryanair vliegt KLM met oude halfgevulde vliegtuigen die veel schadelijker voor milieu zijn dan de vloot van Ryanair. De maatschappij meent dat KLM onder een hoedje speelt met de Nederlandse overheid en straks profiteert van een vliegtaks. Een groot deel van KLM-passagiers stapt alleen maar over op Schiphol en betalen dan geen taks.

Reactie KLM
KLM voelt er niks voor om op de beschuldigingen te reageren. Een woordvoerder laat NH Nieuws weten dat zij de overheid aan haar afspraken houdt om het regeerakkoord uit te voeren waarin staat dat er op Schiphol gematigd gegroeid kan worden. Ook de vliegtaks maakte al deel uit van het regeerakkoord.

Ryanair vliegt vier keer per dag tussen Dublin en Schiphol. Ook is er een dagelijkse vlucht van Schiphol naar Malaga.

Vracht
Vrachtvliegtuigen worden in 2021 ook extra belast met een vliegtaks. Die wordt straks bepaald op basis van het startgewicht van een vrachtvliegtuig. De overkoepelende organisatie van vrachtmaatschappijen, Air Cargo Netherlands, vindt een vliegtaks alleen acceptabel als het in Europees verband wordt uitgevoerd. ACN vreest nu dat een Nederlandse vliegtaks maatschappijen wegjaagt naar luchthavens in andere landen.