Ga naar Content

Houdt een buurtplan stand in het Haarlemse woningbouwgeweld?

Plan 'Noordkaap' voor een groene ontmoetingsplek voor de buurt van een paar initiatiefrijke Haarlemmers moet opboksen tegen de woningbouwambitie van Haarlem. Een al jarenlang braakliggend terrein langs het Spaarne in Haarlem is opgenomen in een ontwikkelzone, waar zeshonderd woningen moeten komen.

Tijdens een eerste informatieavond over deze zone van het masterplan van Haarlem om voor 2025 tienduizend woningen erbij te bouwen, staan er hoge gebouwen ingetekend op het voormalige Sonneborn-terrein. Juist waar Michiel de Ruiter en zijn buren een plan voor de groene ontmoetingsruimte hadden bedacht. 

De Ruiter en een paar van zijn buren ergerden zich al tijden mateloos aan het leeggekomen stuk grond, nadat fabrieken langs het Spaarne hun deuren sloten. En omdat juist Haarlem-Noord bekend staat als 'versteende stad' zonder veel groen, werd al snel het plan 'Noordkaap' ontwikkeld om een fijne buurtplek te creeëren. Met ook ruimte voor wonen. 

NH Nieuws interviewde Michiel eerder bij de oprichting van de nieuwe politieke beweging 'Code Oranje', waar de samenleving vanuit de burgerinspraak en burgerinitiatieven wordt bestuurd. 

(tekst gaat door onder de video)

Portret van een doener, Haarlemmer Michiel de Ruiter: "Niet op gemeente wachten" - NH Nieuws / Geja Sikma

Michiel de Ruiter snapt dat ook hier veel woningen zijn gepland. "Ik ben ook absoluut voor meer betaalbare woningbouw, maar dat is natuurlijk wat met elkaar botst: meer woningen en tegelijkertijd meer groen en zorgen voor onze leefomgeving."

Lees ook: In kaart: waar bouwt het overvolle Haarlem nog tienduizend woningen?

Michiel de Ruiter en zijn buurtgenoten mogen het plan 'Noordkaap' nog gaan pitchen op het stadhuis. Niet het hele plan hoeft overgenomen worden, volgens hem. Maar wel het groene deel, "en daar gaan we voor strijden." Nog voor de zomer wordt de visie voor de ontwikkelzone Spaarndamseweg door B&W uitgestippeld. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!