Noord-Holland

NL
V

Huldiging Ajax: Wat moet je weten?

15 mei 2019, 12.13 uur · Aangepast 15 mei 2019, 15.07 uur · Foto: HFV

De enige manier waarop Ajax het kampioenschap nog kan verspelen is als PSV een wonderscore neerzet en Ajax vanavond verliest. De kans is dus groot dat er morgen een feestelijke huldiging op het Museumplein zal zijn. Wat is nou de handigste manier om daar te komen en waar moet je rekening mee houden?

De huldiging zal plaatsvinden op met Museumplein, midden in het centrum. Dat betekent veel voor de bereikbaarheid van de huldiging, maar ook voor wat de spelregels zijn. 

Spelregels
Glas is niet toegestaan op het terrein. Mensen mogen eigen consumpties meenemen - er is geen mogelijkheid om iets te kopen op het terrein - maar dat mag alleen in blik of plastic zitten, en is alleen voor eigen consumptie. Dat betekent dat je alleen mee naar binnen mag brengen wat logisch is voor jouw eigen gebruik, een rugzak vol sixpacks zal worden afgepakt. 

Het terrein gaat om 13.00 uur 's middags al open, de huldiging begint om 16.00 uur. Wie verzekerd wil zijn van een plekje op het terrein moet op tijd zijn, vol is namelijk vol. Als het terrein vol is, wordt dit langs de looproute op borden aangegeven. Ook meldt de gemeente dit op social media. Voor mensen die er niet vroeg kunnen zijn is het dus raadzaam om Twitter goed in de gaten te houden. 

Vanuit andere regio's
Wil je weten wat de makkelijkste manier is om vanuit andere regio's naar Amsterdam te reizen? NH Nieuws maakte een overzicht. Bekijk hier de beste routes vanuit Alkmaar, Haarlemmermeer, Haarlem, IJmond, 't Gooi, Zaanstreek-Waterland, West-Friesland en de Noordkop.

Bereikbaarheid
Het gebied rondom het Museumplein is voor auto's hermetisch afgesloten. Bewoners kunnen er alleen komen op het vertonen van hun identificatiebewijs en verder is de omgeving zo autoluw mogelijk om de veiligheid te waarborgen en de looproutes te faciliteren. Mensen die toch met de auto willen komen, kunnen het beste parkeren op één van de P+R garages in de stad, bijvoorbeeld bij de RAI, in Noord, bij de Arena of op Zeeburg. 

De verschillende looproutes gaan vanaf onder andere het Leidseplein en metrostations De Pijp en Vijzelgracht. Vanaf daar wordt de route gemarkeerd met borden.

Trams
Trams 3 en 12 rijden de hele dag niet. Trams 2 en 5 rijden een aangepaste route, net als de bussen die normaal het Museumplein aandoen. De GVB waarschuwt dat de trams erg druk kunnen zijn en dat het mogelijk is dat er vertragingen ontstaan. 

De NS heeft een normale dienstregeling, maar zet wel extra lange treinen in richting Amsterdam. Het vervoersbedrijf vraagt reizigers rekening te houden met grote drukte. Ajax-supporters worden gevraagd om pas na de avondspits terug te reizen naar huis.

Bekijk hieronder op de kaart hoe het gebied rondom het Museumplein eruit komt te zien, inclusief de looproutes en de ingangen van het evenemententerrein:

,"selected":null,"urls":{"63aa94d":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371887.h700.63aa94d.9759c05.jpg"}},"id":"371887","width":"100%","height":"","src":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371887.w700.0.c7fe1c8.jpg","alt":"","class":"abc-placeholder-image","original":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371887.w700.0.c7fe1c8.jpg"}}" />