Noord-Holland

De Peiling: Europees Hof wil terugkeer van de 'prikklok' op het werk

15 mei 2019, 17.00 uur · Aangepast 15 mei 2019, 17.29 uur · Foto: Adobe

Whatsapp

Bedrijven in de Europese Unie moeten precies gaan bijhouden hoeveel uur hun werknemers draaien, bepaalde het Europese Hof van Justitie. Dat betekent dat ook in Nederland de ouderwetse prikklok, of een moderne variant, weer ingevoerd moet worden. Ben jij daar blij mee?

Deutsche Bank
Aanleiding voor de uitspraak is een rechtszaak die een vakbond heeft aangespannen voor werknemers van Deutsche Bank. Deze bankmedewerkers hebben geen bewijs voor de extra uren die ze hebben gewerkt. Daarop oordeelde de rechter dat er een sluitend registratiesysteem moet komen voor de gewerkte uren van alle werknemers in Europa.

Nederland
In Nederland hebben we al de arbeidstijdenwetgeving en zijn werkgevers verplicht alle uren bij te houden. In de praktijk gebeurt dat vaker niet dan wel. Overwerken gebeurt daardoor ook hier soms in eigen tijd.

Vingerafdruk
Urenregistratie kan op allerlei manieren. Bij sommige bedrijven komen werknemers met een pasje binnen. Dat systeem zou aankomst en vertrek kunnen registreren. Er zijn ook moderne prikklokken die vingerafdrukken kunnen lezen. Uren die thuis of op locatie gewerkt worden, moeten op een andere manier in het systeem worden ingevoerd.

Wat vind jij?
Ben jij blij met de terugkomst van de prikklok? Werk je nu wel eens onbetaald over? Levert het gedoe op met die baas als je die uren wil laten uitbetalen of compenseren in vrije tijd? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar depeiling@nhnieuws.nl.

Whatsapp