Ga naar Content
Amsterdam

Google-auto's gaan luchtkwaliteit meten

15 mei 2019, 11.24 uur · Aangepast 15 mei 2019, 11.48 uur
Door: · Foto: Pixabay / petterijokela

De auto's die zoekgigant Google normaal gebruikt om haar online kaarten en Street View bij te werken, worden nu ook ingezet om de luchtkwaliteit in Amsterdam te monitoren.

Samen met de Universiteit Utrecht en de gemeente Amsterdam gaat Google per straat meten hoe het staat met de luchtkwaliteit. Een jaar lang zullen de auto's van Google de vervuiling in de stad in kaart gaan brengen.

Ultrafijne deeltjes
De GGD is verantwoordelijk voor het meten van de luchtkwaliteit. Dat doen ze nu vooral aan de gevels van woningen. De Google-auto's zijn veel wendbaarder en gaan ook meten op stoffen, zoals ultrafijne deeltjes en zwarte koolstof. Daarvoor gelden nu nog geen voorschriften.

Wethouder Sharon Dijksma hoopt dat de metingen zorgen voor ''een nog completer overzicht'' van de luchtkwaliteit in Amsterdam. De hoofdstad meet al wel vervuiling, maar dat gebeurt op een paar vaste punten.

Google deed al onderzoek naar vervuiling in Londen, Kopenhagen, Houston, Sydney en Mexico-Stad.

Alle metingen worden verwerkt in een gedetailleerde luchtverontreinigingskaart van de stad. Met die kaart kan verder onderzoek gedaan worden. Amsterdammers kunnen na verloop van tijd ook inzage krijgen in alle verzamelde data.