Ga naar Content
Alkmaar

Maand van zwemveiligheid: "Zwemles, ook voor asielzoekers, is een basisbehoefte"

14 mei 2019, 21.30 uur · Aangepast 15 mei 2019, 10.12 uur
Door: · Foto:

Iedereen in Nederland moet kunnen zwemmen. Dat streeft de Nationale Raad Zwemveiligheid na. Omdat vooral asielzoekers vaker slecht of niet kunnen zwemmen, en twee keer zo vaak verdrinken als autochtone Nederlanders, vraagt de Raad tijdens de Maand van de Zwemveiligheid daar nu extra aandacht voor.

"We zijn er trots op dat 97 procent van de Nederlanders een A-diploma heeft", stelt Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). "Maar dat moet 100 procent worden. Daarom is het van groot belang dat iedereen leert zwemmen en zijn diploma's haalt, zodat we aan de norm van zwemveiligheid voldoen."

Asielzoekers verdrinken vaker
Tijdens de Nationale Maand Zwemveiligheid vraagt de NRZ aandacht voor de gevaren van water en de noodzaak van zwemlessen. Van Tiggelen: "Uit cijfers blijkt dat asielzoekers ruim twee keer zo vaak verdrinken dan mensen die hier geboren en getogen zijn". Daarom ligt de focus nu extra op deze doelgroep.

Kijk hier naar de video van de zwemles van de Afghaanse asielzoekers Narges (11) en Yalda (8):

Zwemles voor asielzoekers - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Het NRZ trekt samen op met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. In Heerhugowaard biedt het coa al drie jaar zwemles aan. In zwembad de Waardergolf zijn speciale zwemlessen voor de bewoners van het Waardse azc. De lessen zijn mogelijk omdat 'Heerhugowaard Sport NV' een schappelijk tarief rekent.

Basisbehoefte
Het coa betaalt uiteindelijk de helft van de kosten. De rest wordt gesponsord door sociale verenigingen zoals de plaatselijke Rotaryclub. "Hier in Heerhugowaard is het goed geregeld", vindt Van Tiggelen. "Wij vinden zwemles een basisbehoefte. Overal in Nederland is water. En dat is leuk, maar ook gevaarlijk als je niet kan zwemmen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!