Ga naar Content
Haarlem

Formule 1 definitief naar Zandvoort: dit moet je weten

14 mei 2019, 18.31 uur · Aangepast 15 mei 2019, 09.27 uur
Door: · Foto: ANP

De kogel is door de kerk: de Formule 1 komt na een afwezigheid van 35 jaar weer terug naar Zandvoort. Dat leverde vandaag een golf van blijdschap, woede, euforie, ongeloof én vragen op. Benieuwd hoe de (race)vlag er vandaag bijhangt? Wij praten je bij!

Blijdschap is groot
Het gonsde al een hele tijd van de geruchten, maar vanochtend werd definitief bekend gemaakt dat er weer een Dutch Grand Prix komt. Meteen ging op meerdere plekken in de kuststad de welbekende zwart-witte Formule 1-vlag uit. Vooral de racefans zijn door het dolle heen. 

Ook ondernemers zijn heel erg blij met de terugkeer van de Formule 1 volgend jaar naar Zandvoort. Peter Tromp, voorzitter van de Zandvoortse ondernemersvereniging, spreekt van een heugelijke zonnige dag. "We kijken er echt naar uit."

Tekst gaat verder onder de foto

,"selected":null,"urls":{"fff45ae":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371854.w952.fff45ae.5d9f4a3.jpg"}},"id":"371854","width":"100%","height":"","src":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371854.w952.0.5c71904.jpg","alt":"","class":"abc-placeholder-image","original":"https://media.nhnieuws.nl/cache/i/371000/images/371854.w952.0.5c71904.jpg"}}" />

Op het gemeentehuis ontstond zelfs een spontane borrel van uitzinnige dorpelingen. "Of Zandvoort het aankan? De vraag is of ik het aankan!", vertelde visboer Arlan Berg. Hij voorziet gouden tijden voor zijn handel.

Boosheid
Niet iedereen is zo enthousiast, want de komst van de Dutch Grand Prix brengt een scala aan mogelijke problemen met zich mee. Zo verzet het platform 'Rust bij de Kust' zich al langere tijd tegen overlast van Circuit Zandvoort. "Wij vinden dat het circuit in het algemeen te veel overlast geeft", aldus woordvoerder Karel van Broekhoven tegen NH Nieuws. "Dus dat betekent minder racedagen, of strengere normen voor geluidsoverlast. Daarvoor blijven we strijden."

Logistieke problemen
NS en ProRail luidden gisteren de noodklok, want het spoor richting het Circuit zou compleet ongeschikt zijn voor het vervoer van de talloze racefans die met een Grand Prix naar Zandvoort komen. 

"Het optrekken en afremmen van meer en langere treinen vergt véél stroom. Zes treinen per uur is het maximaal haalbare", reageert een woordvoerder van de spoorbeheerdienst. ProRail gaat nu kijken of de lijn kan worden geüpgraded, maar dit gaat hoogstwaarschijnlijk heel veel geld kosten. 

De burgemeester van Zandvoort vindt dat het Rijk mee moet betalen om de spoorproblemen op te lossen: 

Burgemeester Zandvoort wil hulp van Rijk bij problemen treinverkeer - NH Nieuws

Ook het feit dat de kuststad met de auto moeilijk bereikbaar is en slechts smalle toegangswegen heeft, veroorzaakt zorgen. Op een zomerse dag staan er regelmatig lange files, dus hoe dat met duizenden bezoekers gaat is onzeker.  

Hotels
Wie een weekendje in Zandvoort wil boeken in mei 2020, heeft pech. Uit een inventarisatie bij reissites blijkt dat alle hotels al compleet zijn volgeboekt. Alleen de lange weekenden (donderdag tot en met maandag) leveren nog wat vrije kamers op, maar daar moeten geïnteresseerden héél diep voor in de buidel tasten. 

Kaarten
Mocht je nou zelf wel eens zo'n Grand Prix willen meemaken, dan kun je je aanmelden voor tickets. Vanaf 27 mei 09.00 uur tot en met 16 juni kunnen liefhebbers zich registreren. Wat er daarna gebeurt, is afhankelijk van de populairiteit. Als er meer tickets zijn dan registraties, dan krijg jij een mail met informatie over het aanvragen van je toegangskaartje. Als er meer registraties zijn dan tickets, dan wordt er geloot.

🏁 F1 terug op Zandvoort
De Formule 1 keert na 35 jaar terug op het circuit van Zandvoort. Volg al het laatste nieuws over dit onderwerp hier op onze speciale themapagina!