Ga naar Content

Gerelateerde videos

Illustrator Waldemar Post: "Ik ben een ogenman"

Vijftig jaar lang tekende Waldemar Post voor De Volkskrant. De krant was niet compleet zonder zijn illustraties. Kenmerkend voor zijn portretten zijn de priemende ogen die je als toeschouwer doordringend aankijken. "Ik ben ook een ogenman", beaamt Post. "Met monden had ik veel meer moeite, vandaar."

Biografie

Naam:
Waldemar Post

Geboren: Amsterdam, 6 maart 1936

Beroep: illustrator, grafisch ontwerper, art director

Bijnaam: de laatste illustrator

"Op school was ik niet echt een uitblinker", moet Post toegeven. Maar tekenen deed hij wel als de beste. Hij was snel afgeleid en tekende daarom de hele dag door "gekke plaatjes" op zijn houten schoolbank.

Kunstacademie
"Als we bijvoorbeeld Griekse les hadden, dan tekende ik Griekse helden met grote stieren en dat soort dingen. Mijn leraren vonden eigenlijk ook dat ik naar de Kunstacademie moest. Maar dat werd het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs. Ik was toen 16." Nadat Post zijn opleiding had voltooid, moest hij werk vinden. Maar zichzelf verkopen, dat ging hem niet zo goed af.  

"Mijn vader ging daarom met mijn tekeningen de boer op. Dat kon ik niet. Ik kreeg werk van Uitgeverij Het Spectrum. Ik heb een heleboel "Biggles"-boeken gemaakt. Een vriend van me, Rob Wout (bekend onder het pseudoniem Opland, red.) zei: 'er komt een plaatsje vrij bij De Volkskrant. Onze toneeltekenaar stopt ermee. Dat vind ik nou echt iets voor jou.'"

Pas in 1968 kreeg hij een vaste aanstelling als art-director. Daarnaast bleef hij voor de krant tekeningen maken. Omdat hij dus eigenlijk een dubbele baan had, maakte hij veel van de illustraties in de nachtelijke uurtjes. Dan verscheen hij 's ochtends met kleine slaapoogjes op de redactie. 

Oud-premier Ruud Lubbers was de favoriet van Post. "Die had alles mee om leuk te tekenen. Die was ook vaak nieuwsfähig. Als hij weer iets geks deed: dan ging hij naar het carnaval of dan had hij weer eens ruzie met een van zijn ministers."

Mannen met baarden
Post: "Mannen met baarden zijn fantastisch om te tekenen. Vroeger had je allemaal mannen met snorren, ook leuk. Veel haar is ook leuk, natuurlijk. Kaal is al iets minder. Er moet altijd iets zijn dat eruit springt. Het is leuk om iemand te tekenen die ook meteen herkenbaar is." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!