Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollandse varkensboer maakt zich zorgen na bezetting Boxtel: "Wereld op z'n kop"

14 mei 2019, 12.41 uur · Aangepast 14 mei 2019, 13.20 uur
Door: · Foto: ANP

De bezettingsactie van de varkensstal in Boxtel afgelopen maandag heeft er ook bij Noord-Hollandse boeren flink ingehakt. Tijdens de actie hielden bijna tweehonderd actievoerders van Meat The Victims de stal urenlang bezet.

"Ik schrik hier van", zegt een varkenboer uit de provincie die liever anoniem blijft.

"Het is gewoon een overval. Ik heb er niet wakker van gelegen maar heb wel contact gehad met collega's die er niet meer van slapen. Het is zo'n enorme inbreuk op je privacy. Zoveel mensen die ineens je bedrijf binnen lopen. Het werk wordt je echt onmogelijk gemaakt op deze manier", verzucht de boer.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wetgeving
Volgens de boer staat het welzijn van zijn 1200 vleesvarkens altijd voorop. "Er zijn allerlei soorten regels, en dat is goed. Als die niet worden nageleefd dan zijn er genoeg instanties die je controleren. Dus dat we niet volgens de regels werken is niet aan de orde. Ik doe heel erg mijn best om het de dieren naar de zin te maken en Nederland is vooruitstrevend op dit gebied. Wat kan ik nog anders doen?"

'Ga wat anders verbouwen'
Op die vraag heeft de actiegroep een antwoord: "Wij zijn niet tegen de boeren, maar we willen graag dat ze wat anders gaan verbouwen, groenten of graan bijvoorbeeld", vertelt woordvoerder van Meat The Victims Jonathan Loogman aan de NOS.

"Veel te kort door de bocht", vindt de varkenshouder. "Zo werkt het niet. Een timmerman moet je ook niet ineens op kantoor zetten. We doen dit werk niet eventjes voor een paar jaar, maar het is een manier van leven. Ik ben graag met dieren. Ik kan ze niet zo ineens weg doen en groenten gaan verbouwen."

Dieren mogelijk geruimd
De bezettingsactie van het varkensbedrijf in Boxtel is  volgens Wim Bens, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), 'volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig', zo laat hij weten aan het Brabants Dagblad.

"Dit kan niet, dit willen we niet en dit mag nooit meer gebeuren", zegt de topman van de boerenorganisatie. Hij zegt zich zorgen te maken over het welzijn van de dieren. "Dit veroorzaakt veel onrust onder de dieren en de boeren, maar nog veel erger is het gevaar op mogelijke ziektes." Hij stelt dat de varkenspest die in grote delen in Europa heerst, verspreid kan worden door de actievoerders. "Varkensboeren doen alles om besmettingen buiten de deur houden met schone laarzen, kleding en sluizen en dan komen er in een keer mensen binnen uit ik weet niet waar."

Bens vreest dat er uit voorzorg dieren geruimd moeten worden.

Doorgestoken kaart
Erwin Vermeulen van Animal Rights noemt die vrees absurd. "Het is een argument om dit soort acties onmogelijk te maken. Het is hetzelfde als dat je tegen je kind zegt: je mag maar op één speelplaats spelen, anders ga je dood. De veeboeren manoeuvreren zich in een slachtofferrol, terwijl de enige slachtoffers in dit verhaal de dieren zijn."

Lees ook: Scholieren doen emotionele oproep: "Broed geen eieren uit in de klas"

Animal Rights was overigens niet betrokken bij de actie bij een varkenshouderij in Boxtel maandag. "Deze actie was niet onze eerste keuze geweest. Wat wel heel duidelijk is gemaakt is dat het geweld en de diepe haat niet bij vreedzame actievoerders moet worden gezocht, maar bij de mensen die het uitbuiten van dieren steunen", stelt Vermeulen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!