Ga naar Content

Gierzwaluwen zitten renovatie aan kerk in Sint Maartensbrug dwars

Kapotte dakpannen en lekkages in de kerk: in Sint Maartensbrug zijn ze al 3,5 jaar bezig met renovatiewerkzaamheden van de jarenoude kerk. Maar daar lijkt nu opnieuw vertraging in te komen door de gierzwaluw.

Volgens Vogelgroep Tringa is de timing verschrikkelijk, want de renovatie valt middenin het broedseizoen van de gierzwaluw. "Als de gierzwaluw gespaard wil blijven, moeten de werkzaamheden wachten tot augustus", legt voorzitter van de groep Hans Dijkstra uit. "Ze komen als laatste trekvogel naar Nederland en vertrekken weer als eerste. Ze zijn heel honkvast."

Overval
Jaap van der Heije, voorzitter van de stichting die de kerken in bezit heeft, baalt van de boodschap van Tringa. "Er heeft verschillende keren in de krant gestaan dat de daken gerenoveerd gingen worden. Het was plezierig geweest als Tringa aan ons had gevraagd om rekening te houden met de gierzwaluw. Dan hadden we alles op zijn plaats gehad, maar dit is een soort overval."

"Je moet een gebouw natuurlijk niet laten verkommeren omdat er zwaluwen zitten. Maar als je een periode kiest buiten het broedseizoen, dat bij deze vogel heel kort duurt, dan zit je wel goed", kaatst Dijkstra terug.

Wachten tot augustus
De steigers om het gebouw moeten dus weer worden afgebouwd; vermoedelijk gaan de werkzaamheden nu pas in augustus plaatsvinden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws