Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Stede Broec waarschuwt voor vernietigende Japanse Duizendknoop

13 mei 2019, 16.24 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Wikimedia Commons

De gemeente Stede Broec kampt met de gevolgen van een snel groeiende en woekerende plant, genaamd de Japanse Duizendknoop. De plant zou zelfs ernstige schade aan gebouwen en wegen veroorzaken.

De snel groeiende Japanse duizendknoop kan uitgroeien tot drie meter hoog. Stede Broec heeft last van deze plant, omdat die andere planten en struiken verdringt. De wortels kunnen ook schade veroorzaken aan wegen, huizen en andere gebouwen.

In april schiet de plant uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene bladeren aan met een grootte van twaalf centimeter.

Het echte gevaar
De verspreiding vindt plaats via de wortels die metersdiep kunnen gaan. Daar zit het echte gevaar. Het woekert agressief en groeit soms zelfs door de fundering van gebouwen.

Lees ook: Schapen gaan bermen in Hoorn gezond grazen

De gemeente heeft een gespecialiseerd bedrijf gevraagd de plant te vernietigen middels een zogeheten prikbehandeling in de wortels. Deze duurt alleen jarenlang, omdat de plant zo agressief en snel groeit. Stede Broec hoopt daarom dat inwoners ook willen helpen en vraagt of ze alle planten zo diep mogelijk af kunnen knippen. Daarna is het cruciaal ze in de grijze bak te gooien, want in de groene bak kunnen ze zich al heel snel weer verspreiden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!