De vraag naar nieuwe woningen blijft onverminderd groot. Om de doelstelling in Noord-Holland te halen, is woningbouw in groene gebieden nodig, zegt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
In vergelijking met andere provincies doet Noord-Holland het redelijk goed. Van de geplande 15.500 woningen werden er vorig jaar 13.700 daadwerkelijk gebouwd. Veel van die huizen staan in Amsterdam. Maar het is de vraag of de hoofdstad haar beloftes ook de komende jaren kan waarmaken.
De nieuwe woningen in Amsterdam passen binnen het beleid van de provincie om woningen voornamelijk binnenstedelijk te bouwen. Nadeel is wel dat de kans op vertraging of mislukken van bouwprojecten veel groter wordt. "Het is vooral de vraag of Amsterdam de hoge bouwproductie de komende jaren vast kan houden", zegt Taco van Hoek van het EIB.
Faalkans
Bouwen in de stad is namelijk lastig. Procedures kosten veel tijd en de bouwkosten zijn hoog. Bovendien leiden strengere overheidsregels ertoe dat grote beleggers terughoudend zijn om in de stad te gaan bouwen.
De zogeheten 40-40-20-regeling (40 procent koop, 40 procent middensegment en 20 procent sociale woningen per bouwplan) maakt bouwplannen minder winstgevend waardoor beleggers afhaken en bouwlocaties niet benut worden.
Appartementen
Bouwen in de stad betekent ook dat er voornamelijk appartementen gebouwd worden terwijl er ook veel behoefte is aan eengezinswoningen met een tuin.
Volgens het EIB wordt het lastig om de geplande woningen te bouwen - kwalitatief en kwantitatief - als de groene ruimte niet selectief wordt betrokken bij de plannen. "Als dat niet gebeurt, is het lastig om de gemaakte doelen voor nieuwbouw te halen", aldus Van Hoek.
Meer plannen
Van de bouwplannen sneuvelt 40 procent in de voorbereidingsfase. Om voldoende woningen te bouwen, moeten er veel meer plannen gemaakt worden. De Provincie Noord-Holland zet extra mensen in om gemeenten te helpen plannen te versnellen. Desondanks blijft het lastig om de productie op peil te houden.