Ga naar Content
Amsterdam

Cateringmedewerkers grote bedrijven voeren actie voor beter loon

13 mei 2019, 13.08 uur · Aangepast 13 mei 2019, 15.02 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

Cateringmedewerkers van een aantal grote bedrijven voeren vanaf vandaag actie. Ze eisen zeker vijf procent meer loon, terwijl de werkgevers slechts 1,25 procent bieden.

Onder meer de cateraars van Ahold, Tata Steel, KLM, GVB en Shell doen mee aan de actie. Ook op universiteiten, ziekenhuizen en bij gemeentes zal aandacht worden gevraagd voor een beter loon. 

Kruimels
FNV Catering spreekt van een 'gastvriendelijke actie'. Onder het mom van 'Jullie verdienen brood op de plank, geen kruimels!' wordt medewerkers gevraagd mee te doen met de actie. Onder meer bij de Schiphol Group deelde FNV Catering bloemen uit aan personeelsleden, die ze als blijk van waardering kunnen uitdelen aan hun cateringcollega’s. 

Bij KLM Catering Services riep FNV Catering medewerkers op om op 20 mei mee te doen aan een ludieke actie. "Wat die actie inhoudt, kan ik niet vertellen. Het uitgangspunt is opnieuw een gastvriendelijke actie met als doel het informeren van cateringmedewerkers over de huidige stand van zaken", vertelt Johan Bijlsma, medeonderhandelaar van FNV Catering. 

Uit een eerdere peiling van de vakbond blijkt dat 98 procent van de cateringmedewerkers het oneens is met het loonbod van de werkgevers. Ook eisen ze een 'sterk verbeterde onkostenvergoeding'. Zo krijgen veel cateringmedewerkers slechts 15 cent per kilometer reiskostenvergoeding, waar FNV Catering liever 19 cent per kilometer vergoed ziet worden. 

Meer acties
De acties vinden plaats tot en met 27 mei, wanneer het Ledencongres wordt gehouden. Ligt er dan nog geen beter loonbod op tafel, dan volgen meer acties. "Of er nog meer acties komen en hoe die eruit zullen zien, hangt af van de bereidheid van de werkgevers", aldus Bijlsma. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!