Ga naar Content

‘Kids van Amsterdam-Oost’ gedupeerd door inbraak: “Een laffe daad”

Buurtbewoner en mede-oprichter Nathalie Oldenstam van de Kids van Amsterdam-Oost vindt het diep treurig dat er onlangs bij hen is ingebroken. Bij een inbraak zijn vorige week dinsdagnacht onder meer een camera, geluidsboxen en volle spaarpotten van de kinderen buitgemaakt. “Een laffe daad”, zegt Nathalie in NH Buurten.

Zes dagen per week krijgen kinderen en jongeren uit de buurt dans-, theater- en muzieklessen op de  benedenverdieping van het Hugo Olijfhuis in Amsterdam. Nathalie Oldenstam en Simone Vrieze kwamen in 2006 als buurtbewoners van de Transvaalbuurt met het idee om de jeugd in hun wijk creatieve lessen te geven.  

Ze vonden dat er veel jong talent rondliep in de buurt. Kinderen rappen, dansen en zingen op straat. Alleen kunnen ze hun talenten vaak niet verder ontwikkelen omdat geld voor lessen ontbreekt of omdat hun omgeving hen niet stimuleert.

Lieve mensen
Wat begon als klein buurtinitiatief met 18 kinderen is inmiddels uitgegroeid tot een stichting met een eigen vaste plek waar ruim 160 jonge Amsterdammers lessen volgen. “De afgelopen jaren hebben wij met zoveel lieve mensen om ons heen een veilige thuishaven gebouwd voor jong en oud. Een plek waar een ieder zich veilig en vertrouwd voelt. Dit is in één nacht van ons afgenomen door een man die het nodig vond om in het pand in te breken”, zegt Nathalie.

Er zijn camerabeelden van de inbreker, maar de politie heeft nog geen verdachte gearresteerd. Nathalie en de andere teamleden vinden het belangrijk dat de kinderen niet te lang stil blijven staan bij de inbraak. Na een gesprek over de gebeurtenis zijn de lessen daarom gisteren weer van start gegaan. Het begon met een hiphop dansles. "Dansen is een goede afleiding", vertelt een van de kinderen voor onze camera.