West-Friesland

Watertoeristenbelasting ramp voor Hoornse ondernemer: "Misschien moet ik wel vertrekken"

9 mei 2019, 17.19 uur · Door Lotte Stekelbos

Theo Kampa
Theo Kampa

HOORN - Sinds de gemeente Hoorn heeft besloten om vanaf 1 juni watertoeristenbelasting te vragen is Wouter van Dusseldorp treurig gestemd. Hij vaart al 35 jaar groepen rond met zijn historische zeilschip de Egberdina. Het verhoogde kostenplaatje zorgt bij hem voor veel problemen.

Het besef dat watertoeristenbelasting per 1 juni betaald moet worden in de gemeente Hoorn, komt langzaam binnen bij de lokale ondernemers. De watertoeristenbelasting wordt op het water namelijk ook toegepast voor een dagdeelbesteding, niet alleen voor overnachtingen.

Lees ook: Hoorn krijgt definitief toeristenbelasting: besluit niet zonder slag of stoot

Voor sommige ondernemers kan dit mogelijk zelfs de doodsteek betekenen. Van Dusseldorp is één van de ondernemers die enorm getroffen is door de nieuwe beslissing. "Dit gaat mij op jaarbasis 2.500 euro kosten. Dat kan ik niet betalen." 

Zelf betalen
Wouter vaart dagelijks met zijn historische zeilschip de Egberdina vanuit de haven van Hoorn. Het simpelweg doorvoeren van de toeristenbelasting bovenop zijn huidige vraagprijs, maakt hem duurder dan zijn concurrenten. "En dat is een probleem. Alles is ook al geboekt voor deze zomer. Ik kan mensen geen extra rekening sturen, dus ik moet het zelf betalen." 

Wat de zaak des te vreemder maakt, is dat Wouter helemaal geen toeristen vervoert. "Mijn boot wordt verhuurd voor bedrijfsfeesten, pensioenfeesten en bijvoorbeeld een bruiloft. Al mijn klanten komen uit Hoorn en omgeving." 

Na al die tijd verhuizen
Om zijn zaak te redden, overweegt Wouter met zijn bedrijf te verhuizen. Een gedachte die hem treurig stemt. "Ik woon in Hoorn. Mijn kinderen wonen in Hoorn. Ik vaar hier al 35 jaar. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Ik heb hier mijn netwerk en mijn bedrijf opgebouwd. Ik wil niet weg, maar zie geen keus."

Omdat Wouter met zijn boot geen toeristen vervoert heeft hij ontheffing aangevraagd. De gemeente geeft hier echter geen gehoor aan en zegt dat hij het toch echt moet betalen. Hij laat het er niet bij zitten. "Ik wil het definitief weten en ik wil het aanvechten. Want ik laat me niet zomaar wegjagen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!