Ga naar Content
Haarlem

Haarlem maakt geen gebruik van compost met plastic, Heemstede wel

9 mei 2019, 11.35 uur · Aangepast 9 mei 2019, 12.30 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De gemeente Heemstede maakt gebruik van een compostsoort, waarin mogelijk plastic zit. Haarlem en Beverwijk zeggen naar aanleiding van onderzoek van NH Nieuws geen compost te gebruiken.

Haarlem laat twee verschillende partijen het groen in de gemeente verzorgen. "Spaarnelanden voor het openbaar groen en SRO voor de sportvelden." Geen van de partijen gebruikt compost. Van eventuele vervuiling in compost lijkt in Haarlem dan ook geen sprake. Ook binnen de gemeente Beverwijk wordt geen compost gebruikt. "Voor nieuwe plantsoenen maken wij gebruik van gebiedseigen tuingrond."

Lees ook: Gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners

Compost op sportvelden en plantsoenen
Heemskerk neemt haar compost af bij Tardy. Daarbij wordt geen GFT-afval gebruikt voor compostering, maar alleen snoeiafval van bomen en struiken. Het compost wordt alleen gebruikt op sportvelden en voldoet aan de criteria van biologische compost van de SKAL.

Ook Heemstede gebruikt compost en neemt dat af van Meerlanden. "Het betreft Keurcompost. Meerlanden is klasse B (en soms klasse A)." [In klasse B zit maximaal 1 kilo plastic per 1000 kilo, red.]. Een zekere hoeveelheid plastic is dan ook aanwezig, maar valt wel binnen de landelijke meststoffenwet.

Bekijk hieronder de NH Repo over plastic in compost:

190509N_0001_GEMEENTE_COMPOST - NH Nieuws

Vervuild
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!