Ga naar Content
Amsterdam

Onduidelijkheid over kwaliteit compost in Amsterdam

9 mei 2019, 11.33 uur · Aangepast 14 mei 2019, 14.22 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

In aanzienlijke hoeveelheden verdwijnt plastic via compost in tuinen, volkstuinen en plantsoenen. Onderzoek van NH Nieuws laat zien dat veel gemeenten het vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. De kwaliteit van het verstrekte compost blijkt niet voor de gemeente Amsterdam niet duidelijk te zijn.

Niet alle gemeenten zijn helemaal op de hoogte van de kwaliteit compost die wordt ingekocht. Zo ook Amsterdam. Normaal gesproken gebruiken zij het gecomposteerde GFT-afval niet, maar zo nu en dan wordt er ingekocht via een aannemer. "We hebben geen zicht op de inkoop of welke standaard daar is aangehouden", aldus een woordvoerder van de gemeente.  Of er dan ook mogelijk vervuiling met plastic is, is dan ook onduidelijk.

Lees ook: Gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners

Zelf composteren
De gemeente Diemen maakt haar eigen compost en heeft daarvoor geen keurmerk. Wel wordt haar gecomposteerde tuin- en groenafval gekeurd door een bedrijf. Hieruit blijkt, volgens de gemeente, dat de compost voldoet aan de geldende eisen. Deze eisen zijn minder streng dan de regels die Keurcompost heeft opgesteld (volgens de wet mag er maximaal 5 kilo plastic in 1000 kilo compost zitten, red.). Ouder-Amstel is een van de gemeenten die zegt de afgelopen vijf jaar geen compost te hebben gebruikt.

Amstelveen
Amstelveen maakt gebruik van compost of van grondproducten met compost voor de plantsoenen in de gemeenten. Deze producten maken zij ook zelf op de gemeentelijke composteerinrichting en 'wordt gekeurd volgens de meststoffenwetgeving'.

Bekijk hieronder de NH Repo over plastic in compost

190509N_0001_GEMEENTE_COMPOST - NH Nieuws

Vervuild
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!