Ga naar Content
Noordkop & Texel

Schagen en Texel stoppen niet met compost ondanks vervuiling met plastic

9 mei 2019, 10.19 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Compost met plastic is mogelijk ook in de grond van de gemeenten Texel en Schagen terecht gekomen, zo blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Ze behoren tot de negentien gemeenten die het compost van afvalverwerker gebruiken of verstrekken.

De gemeente Texel antwoordt op vragen over het compostgebruik dat ze compost van HVC afnemen en het gebruiken voor 'bemesting' van planten en bomen. Welke kwaliteit of keurmerk de compost heeft, weet de gemeente niet.

Lees ook: Gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners


Schagen zegt compost zelf niet gebruiken, maar het wel weg te geven aan inwoners. Op de vraag welke kwaliteit die compost heeft, geeft de gemeente geen antwoord, maar wordt verwezen naar HVC.

Geen klachten
De burgemeester van Texel Michiel Uitdehaag maakte zich recent nog hard voor een verkoopverbod van plastic flesjes op zijn eiland, maar als we hem voor camera willen interviewen over het feit dat zijn gemeente meewerkt aan het in de grond stoppen van plastic wil hij niet reageren.

In een schriftelijke reactie zegt de gemeente: "Bij de gemeente Texel staat duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel. [...] We weten dat HVC er alles aan doet om een goede kwaliteit compost te maken. Bij de gemeente Texel zijn geen klachten binnengekomen over de kwaliteit van de compost. Gemeente Texel en HVC roepen op om geen plastic, glas en steen in de GFT container te gooien."

De reactie gaat verder: "We zijn met de HVC in goed overleg over de kwaliteit van de compost die naar Texel komt. Ook op de algemene aandeelhoudersvergadering van HVC waarin vertegenwoordigers zitten van de gemeente worden dit soort zaken altijd goed besproken."

Het Texelse Tweede Kamerlid Gijs van Dijk gaat er vanuit dat gemeenten stoppen met plastic in de grond stoppen

(Artikel gaat verder onder video)

Tweede Kamerleden Gijs van Dijk en Suzanne Kröger over plastic in compost - NH Nieuws



Schagen
Ook Schagen beperkt haar reactie tot een schriftelijke en geeft daarin ook aan niet te stoppen met het verstrekken van compost. "Omdat compost de kwaliteit van bodem(leven) aanmerkelijk verbeterd, blijven we graag meedoen aan de landelijke compostdag, waarbij gratis compost aan inwoners ter beschikking wordt gesteld. Uiteraard wensen wij hierbij compost uit te delen met de hoogst mogelijke kwaliteit, zonder plastic deeltjes."

Volgens Schagen is het een goede zaak dat er steeds meer aandacht is voor de schadelijke gevolgen van plastic in het milieu. De gemeente verwacht dat een nieuwe zeef, die HVC in de tweede helft van dit jaar wil installeren, er ook voor zorgt dat de kwaliteit van het compost gaat verbeteren. "Wij juichen deze maatregel aan de ‘achterkant’ van harte toe. Tevens wensen wij aan de ‘voorkant’ ook extra maatregelen om de kwaliteit van het ingezamelde GFT te bevorderen." De gemeente zegt daarom extra te gaan inzetten op voorlichting.

Overige gemeenten
Den Helder gebruikt compost voor plantenvakken en boomgaarden. De kwaliteit is Keurcompost B [daarin zit maximaal 1 kilo plastic per 1000 kilo, red.] volgens de gemeente. De leverancier wil de gemeente 'niet vrijgeven'.

Hollands Kroon zegt geen compost te gebruiken.

Bekijk hieronder de NH Repo over plastic in compost:

190509N_0001_GEMEENTE_COMPOST - NH Nieuws

Vervuild
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!