Ga naar Content
Gooi

Helft van de Gooise gemeenten gebruikt compost

9 mei 2019, 09.34 uur · Aangepast 9 mei 2019, 10.20 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Compost als bodemverbeteraar wordt door vier van de zeven Gooise gemeenten gebruikt. Dat blijkt uit navraag van NH Nieuws. De hoeveelheid plastic daarin zou in elk geval bij drie gemeenten beperkt zijn doordat de kwaliteit die wordt gebruikt, hoog is.

Hilversum, Huizen, Weesp en Gooise Meren zeggen compost voor het eigen groen te gebruiken. Volgens Weesp, Huizen en Gooise Meren wordt daarbij Keurcompost klasse A gebruikt (maximaal 0,5 kilo plastic in 1000 kilo compost). Weesp is de enige die ook naam van een Keurcompost-gecertificeerd bedrijf noemt. Bij de andere twee is het onduidelijk.

Lees ook: Gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners

De gemeente Hilversum koopt zelf niet in, maar laat dat doen via aannemers die voor projecten worden ingehuurd. Die moeten volgens Hilversum een certificaat aan de gemeente overleggen ‘dat de compost voldoet aan de milieu-eisen’. De wettelijke eisen stellen dat er maximaal 5 kilo plastic in 1000 kilo compost mag zitten.

Blaricum, Laren en Wijdemeren zeggen helemaal geen compost te gebruiken.

Bekijk hieronder de NH Repo over plastic in compost

190509N_0001_GEMEENTE_COMPOST - NH Nieuws

Vervuild
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!