Ga naar Content

Opmeer waarschuwt voor plastic in uitgedeelde compost, maar deelt wel uit

Compost met plastic is mogelijk ook in de grond van de gemeenten Opmeer, Medemblik, Drechterland, Koggenland, Enkhuizen en Stede Broec terecht gekomen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Ze behoren tot de negentien gemeenten die de compost van afvalverwerker HVC gebruiken of onder meer hebben verstrekt op de nationale compostdag.

Koggenland zegt Keurcompost klasse A (maximaal 0,5 kilo plastic per 1000 kilo compost) van HVC te gebruiken voor de plantsoenen en doet ook mee aan de nationale compostdag. HVC heeft overigens aan NH Nieuws aangegeven op dit moment niet beter dan Keurcompost type B te kunnen leveren (maximaal 1 kilo plastic per 1000 kilo compost).

Lees ook: Gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners

Opmeer gebruikt zelf geen compost, maar doet wel mee aan de landelijke compostdag. De gemeente geeft aan dat de kwaliteit Keurcompost B is. Voor Medemblik geldt hetzelfde, maar die gemeente weet niet welk type er wordt uitgedeeld. Ook Enkhuizen, Drechterland, Koggenland en Stede Broec hebben aan deze uitdeeldag meegedaan, blijkt uit ons onderzoek.

Waarschuwen
Opmeer geeft schriftelijk aan te weten dat plastic in de compost zit. "Vanuit Opmeer geven wij bij de compostactie altijd aan dat er nog klein restmateriaal in de compost kan zitten en waarschuwen de inwoners hier voor. Naast de waarschuwing communiceren we met regelmaat over de juiste manier van afval scheiden. We merken wel dat dit blijvende inzet en communicatie vraagt."

De gemeente is blij dat HVC in de tweede helft van 2019 een nieuwe zeef gaat installeren. "We hebben geen reden om HVC hier niet in te vertrouwen. Wij zijn blij met deze extra stap in het zo schoon mogelijk houden van de compost."

Extra voorlichting
Wethouder Dirk Kuipers zegt namens de gemeente Medemblik dat de gemeente het gratis uitdelen van compost ondersteunt 'als dank aan bedrijven, gemeenten en inwoners voor hun inspanning om gft-afval gescheiden aan te leveren’.

"Wij hebben geen klachten gehad over de kwaliteit van de compost. De gemeente Medemblik vertrouwt er op dat de compost die HVC uitgeeft, voldoet aan de kwaliteitseisen. Naar aanleiding van uw berichtgeving vragen we HVC naar de consequenties van het uitgeven van compost met het huidige keurmerk Verder vragen we HVC om extra voorlichting over gft-afval te geven aan onze inwoners", aldus de wethouder. 

Overige gemeenten
Koggenland heeft niet gereageerd op onze nadere vragen en Hoorn zegt geen compost te gebruiken.

Vervuild
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken.

Foto: NH Nieuws