Ga naar Content
Haarlem

Haarlem wil 50 procent sociale woningbouw in Orionzone

8 mei 2019, 16.10 uur
Door: · Foto: NH/Dimitri Walbeek

Zeshonderd woningen moeten erbij komen rond de Planetenlaan en Orionweg in Haarlem. Maar liefst de helft moet van de gemeente vallen onder de noemer sociale woningbouw.

Dat percentage is hoger dan in de rest van de stad. Dit komt doordat de Planetenbuurt nu relatief gezien veel minder sociale woningbouw telt dan andere wijken. Dat wil de gemeente meer gelijktrekken. Een onderdeel is de bouw van bijvoorbeeld doelgroepwoningen voor demente ouderen.

De gemeente presenteerde gisteren de ontwikkelplannen voor deze Orionzone aan de buurt. De geplande 600 woningen maken onderdeel uit van een grote bouwopgave in de hele stad: 10.000 woningen.

Lees ook: Waar komen 10.000 woningen?

Uit de wijk kwamen 1500 reacties binnen op eerdere scenario's die de gemeente had kan geschetst. Belangrijke items waren verkeersoverlast, parkeerdruk en bouwhoogte.

Het hoogste gebouw in de visie heeft nu zeven bouwlagen, op de hoek van de Orionweg en de Randweg. Parkeren moet zo veel mogelijk op eigen grond gebeuren.

Fietstunnel
Het idee uit de buurt voor een fietstunnel of -brug over de Westelijke Randweg naar het Mendelcollege en de sportvelden gaat niet door. Het is niet inpasbaar en volgens de gemeente is het kruispunt niet erg gevaarlijk voor fietsers, ook al is dat wel de ervaring van gebruikers.

Op 20 juni praat de gemeenteraad voor het eerst over deze ontwikkelvisie.