Voorlichting, voorlichting en nog eens voorlichting. Dat is de oplossing waarmee Zaanstad komt om het plastic uit het GFT te halen. En dat is hard nodig, want als het GFT verwerkt is tot compost zit er nog steeds plastic tussen. Dat strooit dezelfde gemeente in zijn parken en perken.
Na onderzoek van NH Nieuws blijkt Zaanstad een van de zeker negentien Noord-Hollandse gemeenten te zijn die de vervuilde compost gebruikt als voeding voor zijn parken en perken. In principe doet de gemeente niets wat tegen de wet is. De vervuilde compost is binnen de landelijke norm en heeft zelfs een keurmerk.
Lees ook: Gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners
(Artikel gaat verder onder de video)
Zaanstad blijft kleurcompost met plastic gebruiken - NH Nieuws
Wethouder Slegers noemt het terugdringen van plastic in het GFT een 'gezamenlijke verantwoordelijkheid' en wil dat zijn generatie een 'schone aarde voor de kinderen' achterlaat. Zaanstad zal de compost in de toekomst gewoon blijven gebruiken.
Vervuild
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken.
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!