Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Edam-Volendam stopt direct met vervuilde compost

9 mei 2019, 08.32 uur · Aangepast 9 mei 2019, 08.42 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

De gemeente Edam-Volendam stopt per direct met het gebruik van de zogenaamde Keurcompost van de HVC. Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat diverse Noord-Hollandse gemeenten gecertificeerde compost gebruiken die vervuild is met plastic. Edam-Volendam is 'naar aanleiding van dit onderzoek' niet van plan om nog langer compost te gebruiken, zo laat een woordvoerder weten.

De gemeente gebruikt gemiddeld 30 tot 50 kubieke meter compost om de bodem van het gemeentelijk groen te verrijken.

Niet in gesprek met HVC
Edam-Volendam gebruikt zogenaamde Keurcompost die vervuild is met plastic glas en steentjes. Deze vervuiling valt wel binnen de wettelijke norm, maar voorkomt niet dat gemeente plastic op hun eigen gronden verspreidt.

Lees ook: Gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners

De gemeente is een van de aandeelhouders van de HVC die het GFT ophaalt en er compost van maakt. Maar de gemeente gaat niet met de vuilverwerker in gesprek om te bespreken of de kwaliteit van het compost kan worden verbeterd.

Vervuild
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!