Ga naar Content
Haarlem

LIVE: Debat in Haarlem over toekomst Nieuwe Groenmarkt

7 mei 2019, 19.00 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Hoe moet de toekomst van de Nieuwe Groenmarkt in het centrum van Haarlem eruit zien? In debatcentrum De Pletterij vanavond vanaf acht uur een grote discussie over het uniek stukje binnenstad, live te volgen op deze site.

Nu is de Nieuwe Groenmarkt nog een sociale boulevard in een commerciële binnenstad waar auto's kunnen komen. Nu is er nog een Sint-Antonius van Paduakerk, het Straatjournaal en bijvoorbeeld Stem in de Stad te vinden. Wat blijft er over van ontmoeting en bezinning in een drukke binnenstad?

Autoluw
De kerk wordt verkocht, de gemeente wil het plein net als de Krocht autoluw maken. Plannen zijn er om een grote fietsparkeerkelder aan te leggen. De gemeente is nu bezig met ontwikkelplannen voor het gebied: hét moment om er over te discussiëren.

Eerst presenteren vier partijen uit de stad een korte inleiding. Kunstenaar Willem Hoebink geeft zijn visie over heden en verleden. Straatpastor Joris Opdam vertelt hoe deze sociale boulevard tot stand is gekomen.

Discussie
Daarna volgt een discussie met architect en stedenbouwkundige Wouter Veldhuis, erfgoedspecialist Dorine van Hoogstraten en Gabriel Verheggen, directeur van ABC Architectuurmuseum in Haarlem. Daarna is het publiek aan de beurt.

De thema-avond duurt tot ongeveer tien uur.

Bekijk het debat hier live:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.